VOETBALGELD – Marc Coucke ontslaat twee voetbalploegen

Jo Van Biesbroeck in gesprek met de ploeg van DPG Media.

RSC Anderlecht, de wankelende voetbalploeg in handen van Marc Coucke, gaat 24 spelers verkopen of afdanken. Dat is goed voor meer dan 2 volledige voetbalploegen. Anderlecht omvat onwaarschijnlijk genoeg momenteel een kern van 45 spelers. Na de operatie blijven er dus nog 21 over. De grote daaraan gekoppelde loonmassa zorgde er mee voor dat de ploeg vorig seizoen een verlies incasseerde van 27 miljoen euro. Operationeel directeur Jo Van Biesbroeck gebruikt in een interview sterke beeldtaal. “Je moet net dié crisissituaties gebruiken om vooruit te gaan. Uit zo’n shit – vergeef me mijn taal – groeien meestal de beste dingen.” Wie in elk geval mee kijkt naar die ‘shit’ is Johan Beerlandt, groot aandeelhouder van de bouwgroep Besix en klein aandeelhouder van Anderlecht. Hij wordt bestuurder van de ploeg in vervanging van Claire Van den Stock die het voor bekeken houdt. Van Van Beerlandt is bekend dat hij durft in te gaan tegen de soms harde opstelling van Marc Coucke. Die laatste krijgt binnen Anderlecht wat meer tegenwind, zoveel is duidelijk.

Jo Van Biesbroeck staat als CEO en operationeel directeur boven het sportief gewoel bij Anderlecht. Maar Van Biesbroeck is ook de vertrouwensfiguur van Alexandre Van Damme, de Rijkste Belg en ook kleine aandeelhouder van Anderlecht. De relatie tussen Van Biesbroeck en Van Damme loopt over de biergigant AB Inbev waar Van Biesbroeck manager was en waar Van Damme groot aandeelhouder van is. Van Biesbroeck ziet alvast één grote voorwaarde om Anderlecht terug financieel gezond te krijgen. “We hebben vooral stabiliteit nodig. Ik ben hier nu vier jaar. Ik heb nog geen greintje standvastigheid gehad. Op vlak van trainers, spelersverloop, sportieve directeurs, leden van de Raad van Bestuur: het verloop was onwaarschijnlijk. Vandaar dat ik zeg: pas als we stabiliteit vinden als club, kunnen we hier écht uit geraken.” zo zegt hij in een interview met DPG Media.Belangrijk onderdeel van de herstructurering is het saneren van de veel te grote spelerskern. “Voor bepaalde spelers hebben we de afweging gemaakt: ze moeten weg, maar wel met een gemaximaliseerde winst. We hebben soms de fout gemaakt door te veel te willen en uiteindelijk niets te krijgen.” aldus Van Biesbroeck. De manager steunt trouwens Vincent Kompany. Hij ziet in de ervaring van Kompany een stapsteen om de juiste spelerskern over te houden. Veel fouten zijn volgens Van Biesbroeck te verklaren door een gebrek aan ervaring. “Met een bestuursploeg waarvan de leden al 15, 20 jaar in het voetbal zitten, zal de kans groter zijn dat die de juiste beslissingen neemt. Die ervaring hebben we niet. Ik ben misschien 63, ik zit nog maar vierenhalf jaar in het voetbal. Al heb ik in die tijd wel véél gezien.”

Ondertussen wordt de deur naar het verleden van de ploeg opnieuw iets meer gesloten. Claire Vanden Stock zetelt niet langer in de Raad van Bestuur van Anderlecht. CEO Jo Van Biesbroeck legt uit: “De dochters van Roger Vanden Stock zijn niet meegegaan in de kapitaalsverhoging. Het zou niet eerlijk zijn tegenover de andere B-aandeelhouders – zeg maar: de niet-Coucke-aandeelhouders – dat zij hen toch zou blijven vertegenwoordigen. Claire heeft daar geen enkel probleem van gemaakt.” Ze wordt vervangen door Johan Beerlandt. Die is aandeelhouder van de bouwgigant Besix en was in 2017 één van de kandidaten om Anderlecht over te nemen. Hij staat bekend als een kritische volger van Marc Coucke. Van Biesbroeck: “Johan is begaan met de club. Ik ben ervan overtuigd dat een goéde Raad van Bestuur er één is waar mensen met elkaar discussiëren. Enkel jaknikkers, dat werkt niet. Zolang het constructief is, vind ik het prima.”