VOETBALGELD – Marc Coucke verwatert familie Vanden Stock

Claire Vanden Stock die in 2009 nog deelnam aan de regionale verkiezingen voor de Franstalige liberalen.

Onder leiding van Marc Coucke werd het kapitaal van voetbalploeg RSC Anderlecht opgetrokken met meer dan 30 miljoen euro. Dat heeft Coucke zelf gezegd in een interview met de openbare omroep. Alle aandeelhouders zouden zijn gevolgd bij de operatie met uitzondering van de zussen Claire en Julie Vanden Stock. Die behielden begin vorig jaar 5 % van Anderlecht nadat hun familie de ploeg verkocht aan Marc Coucke en Joris Ide, respectievelijk goed voor 50 en 24 % van de aandelen. Het belang van de familie Vanden Stock verwatert nu fors. Meer details daarover zijn nog niet bekend. De kapitaalverhoging vormt ook mee onderdeel van een dispuut omtrent de betaling van de laatste schijf voor de overname van de aandelen door Coucke. De overige minderheidsaandeelhouders zijn de bouwondernemer Johan Beerlandt, Etienne en Olivier Davignon, sportief directeur Michaël Verschueren, en de Rijkste Belg Alexandre Van Damme.

Coucke kwam met het nieuws om te onderlijnen dat zijn club helemaal geen financiële moeilijkheden kende. Dat laatste werd beweerd door de spelersmakelaar Mogi Bayat nadat Coucke alle betalingen aan Bayat had geblokkeerd. . “Voor we die soms rare facturen betalen, willen we duidelijkheid over de uiteindelijke begunstigden. Zo kunnen we vermijden dat we medeplichtig zijn. Die maatregel lijkt me niet meer dan normaal.”, aldus de eigenaar van RSCA, die ook als voorzitter van de Pro League een strijd voert tegen malafide spelersmakelaars. “Veel makelaars juichen toe wat we doen. Maar sommigen verzetten zich, gaan allerlei onwaarheden rondbuizen en krijgen daar in de pers een groot forum voor. Voor zulke mensen is er geen plaats in het Belgisch voetbal. Zowel binnen de Pro League als RSC Anderlecht wil ik het goede voorbeeld geven. Er moeten zaken structureel veranderen, zodat het nooit meer gebeurt.” aldus Coucke die daarmee herhaalt wat Roland Duchâtelet al bijna 10 jaar terug ook al zei maar niet gerealiseerd kreeg. “Het verleden is het verleden. Het parket en andere instanties moeten alles uitspitten. En als er illegale dingen gebeurd zijn, moeten die aangepakt worden. Maar daar heeft de Pro League niets mee te maken.”, aldus Coucke. “Ik heb geen zin dat er vier jaar na ‘Operatie Propere Handen’ een ‘Operatie Propere Voeten’ komt. Wij moeten ervoor zorgen dat dit een herstart wordt in het Belgisch voetbal. Wat de toekomst betreft, zetten we nu de normen. Met de juiste maatregelen naar het verleden en strikte regels naar de toekomst. En dan komen we er allemaal sterker uit.”



Terwijl hij dat zei, staande voor de tribunes van Anderlecht, kwam de spijtoptant Dejan Veljkovic plaatsnemen in diezelfde tribune. Marc Coucke had nog even overwogen de man de toegang tot het stadion te weigeren, maar kwam daar toch op terug. Nog vorig maand kwam ook al Mogi Bayat kijken naar Anderlecht.