VOETBALGELD DL 2 – Oudgediende Etienne Davignon moet de puntjes op de i zetten

De aandeelhouders van topvoetbalclub RSC Anderlecht, en in het verlengde zijn meerderheidsaandeelhouder Marc Coucke , hebben gereageerd op persberichten eerder vandaag waarin werd gesteld dat Marc Coucke 4 miljoen euro terug eist op de overnamesom die hij op tafel legde om de controle over de ploeg te verwerven. In een mededeling wordt nu gezegd dat er geen sprake is van een claim maar wel van een “commerciële transactie” van 3 miljoen euro. Indien dat bedrag wordt terugbetaald door de verkopende aandeelhouders, zal Coucke het inbrengen als kapitaalverhoging bij de voetbalploeg. De mededeling werd ondertekend door de 87-jarige “oude krokodil” Etienne Davignon. Daarmee moet het bericht winnen aan autoriteit.In de krantenberichten was er sprake van een claim van Coucke van 4 miljoen euro, of 2.500 euro per verkocht aandeel. Coucke baseert die “correctie” op verborgen clausule in spelerscontracten. Die clausules hebben betrekking op commissies bij de verkoop of verhuur van spelers. Daarbij zou er onenigheid zijn tussen de oude en nieuwe eigenaars van de club. In een persbericht ontkent de club dit verhaal. Hieronder het integrale bericht:

De aandeelhouders van RSC Anderlecht betreuren het nieuws dat vanochtend in de pers verscheen over het aandelenbezit. Eerst en vooral is er geen sprake van een claim. De verkopende en kopende aandeelhouders bespreken in alle sereniteit de mogelijk niet gekende en/of onvolledige informaties voor de kopers tijdens de verkoop. Deze discussies vindt plaats in een constructieve en positieve sfeer. Beide partijen zijn reeds overeengekomen om dit te regelen in een commerciële transactie van ongeveer 3 miljoen euro, waardoor elke mogelijkheid van beroep wordt uitgesloten in de toekomst. In geval van een eventuele correctie van de waardering zal het bedrag door Alychlo aan RSC Anderlecht worden betaald, waardoor het kapitaal van de club wordt versterkt.

Étienne Davignon

Wat valt op? Er is sereniteit en dus geen ruzie. Er is sprake van niet gekende informaties. Er is sprake van een soort arbitrage, dus geen juridisch geding. Er is geen beroepsmogelijkheid. Marc Coucke zal een eventuele terugstorting niet op zijn bankrekening zetten maar inbrengen als kapitaalverhoging bij de club. De mededeling is ondertekend door Etienne Davignon, zowat de meest oudgediende vertegenwoordiger van de vroegere aandeelhouders. Eén ding is duidelijk: Marc Coucke heeft al zowat alle hoeken van de boksring gezien in dit overnamedossier.