VOETBALGELD – Marc Coucke eist 0,55 miljoen euro van Rijkste Belg Alexandre Van Damme

Marc Coucke kan er niet mee lachen. Nu hij volop het management van RSC Anderlecht in handen heeft, merkt hij dat er voortdurend lijken uit de kast vallen. Nu vooral in de vorm van verborgen clausules in spelerscontracten. Hij stelt de vroegere aandeelhouders daarvoor verantwoordelijk. Coucke en zijn kompaan Joris Ide betaalden 59 miljoen euro voor 74 % van Anderlecht. Coucke wou van die overnameprijs 10 miljoen terugeisen voor “verborgen gebreken”. Maar volgens persberichten raken zijn advocaten niet verder dan 7 miljoen. Per verkocht aandeel eist Coucke 2.500 euro terug, in totaal goed voor 4 miljoen euro. Voor de Rijkste Belg Alexandre Van Damme komt die eis uit op een totaal bedrag van 550.000 euro. Van Damme verkocht 11 % van zijn Anderlecht-aandelen maar behield wel 5 %. Coucke ergert zich in een twitter-bericht aan de persberichten over het hele verhaal.Prettig moet die hele oefening niet zijn voor de huidige aandeelhouders van Anderlecht. Coucke en Ide, respectievelijk goed voor 50 en 24 % van Anderlecht, kochten samen 1.480 aandelen tegen net geen 40.000 euro per aandeel. Iedereen die meer dan 1 % aandelen verkocht aan Coucke en Ide moet nu 2.500 euro per aandeel terugbetalen. Daarbij gaat het niet enkel om Alexandre Van Damme maar bijvoorbeeld ook om Michaël Verschueren, de nieuwe manager van de club. De grootste claim komt echter terecht bij de familie Vanden Stock. Julie en Claire Vanden Stock, de twee dochters van Roger Vanden Stock, controleren nu nog 5 % van Anderlecht, maar hun familie, samen met de familie Collin, verkocht wel 55% van de Anderlecht-aandelen aan Coucke.

Coucke houdt daarbij een extra troef achter de hand. Anderlecht torst een schuld van 45 miljoen euro. Coucke wil die berg afbouwen via een kapitaalverhoging van 35 miljoen euro. Vraag is wie van de huidige minderheidsaandeelhouders zal willen volgen bij die kapitaalverhoging. Naast de terugbetalingsclaim van Coucke moeten ze dan immers nog eens vers geld op tafel leggen. Een aantal van de betrokkenen zou al een akkoord hebben inzake terugbetaling aan Coucke. We mogen er van uitgaan dat het dan gaat om zij die nu nog op een of andere manier actief zijn in de club.

Volgens Marc Coucke zelf staan in het verhaal belangrijke fouten. Hij communiceert daarover naar zijn gewoonte op twitter: