Paul Gheysens gaat beleid FC Antwerp overdragen aan zoon Michaël

Paul Gheysens (links) samen met Luciano d’Onofrio (Foto: Belga Image)

Ik heb nu al beslist dat ik op een dag de sleutel zal doorgeven aan mijn zoon Michael – ik ben 67, hé, (…) Wel, mijn opvolgers zullen geen miserie ontvangen. ’t Zal een boeketje zijn.” In een dubbelgesprek met sportief directeur van FC Antwerp Luciano d’Onofrio in de krant Het Laatste Nieuws laat Ghelamco eigenaar en projectontwikkelaar Paul Gheysens even in zijn privé kaarten kijken. Niet alleen wat betreft de toekomst van zijn voetbalploeg FC Antwerp.

De 67-jarige Gheysens maakte met zijn bedrijf Ghelamco furore in eigen land, onder meer met de bouw van het Ghelamco Stadion in Gent. Maar het is in Polen dat het visitekaartje van zijn bouwonderneming staat. De kantoortoren The Spire in Warschau is met zijn 220 meter de hoogste van Oost-Europa.Gheysens is alvast geen overtuigd adept van digitale media en communicatie. “Hiermee kan ik niet werken, zegt hij in de krant terwijl hij wijst naar zijn gsm. En ik weet ook niet hoe ik een mail moet versturen – mijn verstand werkt zo niet. Mijn kracht is mijn engagement – ik ken ál mijn dossiers en ik voer twintig meetings per dag – en mijn perfectionisme. Als ik weet dat ík tot in de puntjes alles heb uitgewerkt, doet het mij niets als tegenover mijn hof iemand anders een nog grotere, sublieme building kan zetten. Er zit weinig competitiegeest in mij, maar ik laat niet gebeuren dat iemand mij pijn doet – dat zijn twee verschillende dingen.”

Het gezin Gheysens heeft twee zonen, Michaël (38) en Simon (39), en een dochter Marie-Julie (26). “Mijn gezin is heilig, zegt Gheysens. We praten samen over de dingen – hun input is belangrijk voor mij. Ik ben twintig jaar actief geweest in Polen – dinsdagmorgen om 5.15 uur vliegen, donderdagnacht om 1.30 uur thuiskomen. Maar nooit ben ik één vrijdagavond in het buitenland geweest. De vrijdag was heilig. Dan zaten we met het hele gezin om 20 uur in een klein restaurantje in Ieper: ‘Rally’.” (Lees verder onder de foto)

Marie-Julie Gheysens wanneer ze in 2015 een prijs in ontvangst neemt voor de industriële projecten van Ghelamco in Rusland.

Dochter Julie is verantwoordelijk voor Ghelamco in het Britse hoofdstad Londen. Ghelamco wil er een kantoortoren bouwen, ‘The Arc’ en een aantal residentiële projecten afwerken. Begin november was de aankoop van de grond voor ‘The Arc’ definitief rond en konden de werken beginnen. Vandaag doen de eerste bulldozers en graafmachines luidruchtig hun werk. Paul Gheysens wordt er lyrisch van, schijft de krant. “Hoor dat geluid van die machines. Voor mij is dat de schoonste muziek die er bestaat. Dat is voor mij Radio Veronica. Daar kan ik dag en nacht naar luisteren.”

Over zijn voetbalploeg FC Antwerp doet Luciano D’Onofrio het woord: “Ik lees overal: ‘Gheysens pompte al 35 miljoen in Antwerp’. Ja natuurlijk, want toen we startten in 2017 was er niéts, nul. Maar denk je dat een geïnteresseerde koper vandaag toekomt met 35 miljoen euro om Antwerp over te nemen? De club is na drie jaar al veel meer waard dan wat erin geïnvesteerd is. Paul weet nu al dat hij nooit verlies zal lijden – intégendeel.”

Over geld praat de Ghelamco eigenaar nooit in het openbaar. Eerder nam Gheysens een journalist van Gazet van Antwerpen mee naar Londen om er zijn projecten voor te stellen. In zijn artikel stelt de journalist dat Paul Gheysens in deze lijst een vermogen heeft van 765 miljoen euro. “Of dat bedrag klopt, hoef je Paul Gheysens nog altijd niet te vragen, aldus de krant. Hij verafschuwt die lijst. En “over centen” praat hij sowieso nooit.”