NIEUW – Biotech startup Minoryx in Charleroi trekt kapitaal op tot 5 miljoen euro

Het biotech bedrijf Minoryx Therapeutics BE uit Charleroi trekt zijn kapitaal op van 0,5 naar 5 miljoen euro. De operatie loopt over het Spaanse moederbedrijf Minoryx maar dat wordt op zijn beurt gefinancierd door Fund+, het investeringsfonds opgericht door de biotechondernemer Désiré Collen, en andere Belgische en Waalse investeringsfondsen zoals FPIM, Sambrinvest en SRIW. Minoryx zet in op een geneesmiddel dat X-ALD kan counteren. X-ALD is een zeldzame stofwisselingsziekte die in eerste instantie pasgeborenen treft en het zenuwstelsel aantast.



Désiré Collen en de Belgische aandeelhouders stapten vorig jaar in het kapitaal van het Spaanse Minoryx. Ze brachten het niet onaardig kapitaal aan van 21 miljoen euro. Minoryx haalde eerder al kapitaal op bij onder meer Roche Venture Fund, Ysios Capital, Kurma Partners, Chiesi Ventures en Caixa Capital Risc. Het bedrijf beschikt nu in totaal over een buffer van 50 miljoen euro.

In Gosselies ging eind vorig jaar een Belgische filiaal van start. Het daar nieuw ontwikkelde geneesmiddel MIN-102 moet worden ingezet tegen adrenoleukodystrophy, vroeger ook wel gekend als de ziekte van Siemerling-Creuzfeldt. Een afwijking op het X-chromosoon zorgt daarbij voor afstervende zenuwbanen in het ruggenmerg en armen en benen. De ziekte komt voor bij één op de 17.000 pasgeborenen. Het onderzoek bij Minoryx zit nu in fase 2. Tegen midden volgend jaar worden daarover nieuwe medische resultaten verwacht.