NIEUW – BNP Paribas waardeert Konings op 150 miljoen euro (en pompt er zelf 40 miljoen in)

(Foto: RV)

Het Limburgse drankenbedrijf Konings, met zetel in Zonhoven, wordt ingebracht in de nieuwe holding Cortes-Ko. Die krijgt een waardering mee van 150 miljoen euro. De operatie volgt op een intrede in het kapitaal van BNP Paribas Fortis Private Equity. Die brengt 40 miljoen euro vers kapitaal in. De holding New Kids staat voor 108 miljoen, de inbrengwaarde in natura van het bedrijf Konings zelf. New Kids verenigt de vier managers die in 2007 het bedrijf overnamen van de familie Konings. En meteen ook redden van de ondergang. Huidig Konings-CEO Joris Brams verwerft iets meer dan 1 % van Cortes-Ko. Zijn voorgangster Inge Plochaet wordt voorzitter van de nieuwe holding. Plochaet is onder meer nog bestuurder bij Colmar Restaurants en Victor Buyck Steel Constructions.

Het bedrijf Konings werd als jeneverstokerij in 1946 opgestart door de gelijknamige familie. Vandaag is het bedrijf uitgegroeid tot een private label producent van alcoholische en niet-alcoholische dranken in verschillende verpakkingen, goed voor zes vestigingen in vier landen en 700 werknemers. In 2007 namen de managers Dirk Maris, Jef Moors, Jos Rutten en Luc Nulens het bedrijf over. De eigen merken, waaronder Looza en Smeets, werden verkocht. Konings vormde zichzelf om tot huismerkenspecialist in het maken en afvullen in opdracht van grote merken, zoals PepsiCo, Coca-Cola European Partners, AB InBev, Heineken, Lipton, Bacardi, Looza en Tropicana. Dat gebeurt zowel in glazen flessen, blikjes, kartonnen briks als in PET-flessen.



In oktober vorig jaar werd bekend dat het investeringsfonds BNP Paribas Fortis Private Equity minderheidsaandeelhouder werd van de Zonhovense groep. Details waren daarvan niet bekend, tot nu. Met de verse middelen wil Konings zijn omzet de komende vier jaar een verdubbelen tot een half miljard euro. Met zeshonderd miljoen euro aan investeringen in 25 bedrijven en een 40-tal fondsen, noemt BNP Paribas Fortis Private Equity zich het grootste investeringsfonds dat enkel in Belgische bedrijven participeert.