“Hans Bourlon en Gert Verhulst, gevraagd aan kassa 3 !”

De media ondernemers Hans Bourlon en Gert Verhulst zijn op zoek naar een nieuwe aandeelhouder voor hun entertainment bedrijf Studio 100. Bourlon en Verhulst controleren elk één derde van het bedrijf. Naar eigen zeggen zijn ze bereid 25 % van hun vennootschap te verkopen aan een nieuwe aandeelhouder. Dat kan het duo elk 30 tot 50 miljoen euro opleveren. Ze willen wel de controle over Studio 100 behouden en aan de leiding blijven staan. Studio 100 omvat onder meer de Plopsaland pretparken, waterparken, animatiestudio’s en musical producties. De operatie zou begin 2020 kunnen zijn afgerond.Het aandeelhouderschap van Studio 100 kreeg 13 jaar terug definitief vorm. Toen stapte Danny Verbiest op als derde stichter van het bedrijf naast Bourlon en Verhulst. Verbiest was ook de originele stem van de animatie hond Samson, één van de eerste successen van de groep. Het financieel fonds BNP Paribas Fortis Private Equity nam de plaats in van Verbiest. De drie partners hebben nu elk één derde van het bedrijf in handen. Volgens De Standaard zijn ze van plan aandelen in gelijke mate te verkopen. Dat wil zeggen dat er na de operatie vier aandeelhouders zijn met elk 25 %. “We zijn ook benieuwd naar hoe investeerders onze waarde inschatten.” zegt Hans Bourlon, “Gert en ik blijven wel de leiding nemen in de groep. We hebben stevige groeiplannen voor de komende jaren.”

De huidige aandeelhouders zijn dan ook op zoek naar “iemand die onze huidige strategie en onze langetermijnvisie van trapsgewijze groei deelt”. Afhankelijk van de waardering die het bedrijf meekrijgt moet 25 % 100 tot 150 miljoen euro opleveren. Elk van de aandeelhouders is dan goed voor een meerwaarde van 30 tot 50 miljoen euro. Het moet gezegd dat die aandeelhouders zichzelf financieel niet echt hebben verwend. De voorbije tien jaar werd in totaal 13 miljoen euro dividend uitgekeerd.

Studio 100 heeft momenteel nog plannen voor twee nieuwe aquaparken in België, één in Nederland terwijl in Polen drie extra parken rond ‘Maya de Bij‘ zijn gepland zijn tegenover één nu. Bourlon wil van de parken die nu dagbestemmingen zijn, ook meer verblijfsbestemmingen maken. In De Panne wordt een hotel gebouwd met 117 kamers. In een aangekochte camping moeten op termijn themaverblijf-huisjes komen.