NIEUW – Broers Luc en Dominiek De Clerck repatriëren Luxemburgse holding met Spaanse hotels

Het Hotel Jerez, in Jerez de la Frontera.

De Luxemburgse holding Financière Touristique et Immobilière is overgebracht vanuit het groothertogdom naar Kortrijk. De aandelen van de holding zijn voor gelijke delen in handen van Luc en Dominiek De Clerck, twee zonen van wijlen textielondernemer Roger De Clerck, de oprichter van de groep Beaulieu. De Luxemburgse holding overkoepelt drie hotels in Spanje. De gegevens zijn opmerkelijk. Vooreerst omdat Luc en Dominiek De Clerck niet bekend staan als goede vrienden. Dominiek De Clerck sleepte zijn familie waaronder zijn broer Luc voor de rechtbank bij de verdeling van de erfenis van hun vader. Beiden zijn elk nog voor 25 % aandeelhouder van Beaulieu. Verder is er weinig bekend over de buitenlandse vastgoedinvesteringen van de familie De Clerck, ook niet in Spanje.Financière Touristique et Immobilière controleert 100 % van het Hotel Guadacorte Park in het Spaanse Barrios, Cadiz, gelegen aan de baai van Girbraltar, en 100 % van het Hotel Jerez, gelegen in Jerez de la Frontera, Cadiz. Beide zijn vier sterren hotels. De holding bezit verder nog 47 % van het Hotel Playa de la Luz in Rota, Cadiz. Opmerkelijk is dat de drie hotels geassocieerd worden met de naam De Clerck, maar dan wel via een neef van Roger De Clerck en niet direct via de vroegere Beaulieu baas zelf. 

Eind van de jaren zestig in de vorige eeuw investeerde Roger De Clerck samen met zijn neef Joris De Clerck, advocaat in Kortrijk, broer van de gewezen christen-democratische minister Albert De Clerck, op zijn beurt de vader van de vroegere CD&V voorzitter Stefaan De Clerck, in het Spaanse hotel Playa de la Luz dat in Rota was opgestart door de toenmalige Sunair-eigenaar Rudolf Vanmoerkerke. Ze hadden elk 33 % van de aandelen in het hotel. Het management werd in die beginjaren door Rudolf Vanmoerkerke uitbesteed aan een Spaans algemeen directeur. Die bleek echter het bedrijf te bestelen en werd aan de deur gezet. Op dat moment kwam Jan De Clerck in het management. Die Jan De Clerck is niet de oudste zoon van Roger De Clerck maar wel de gelijknamige zoon van Joris De Clerck. Later werd die zoon van Joris De Clerck ook Belgisch consul in Cadiz. Die laatste functie is nu overgenomen door zijn zoon Stefaan terwijl zijn dochter Sophie in het management van de drie hotels actief is.

Financière Touristique et Immobilière is opgericht in 1989, toen nog onder de naam AEV Commerce. Die investering is dus geëindigd in een combinatie van drie hotels waarvan twee volledig in handen zijn van de erven van Roger De Clerck en én voor bijna de helft. Wat daarmee de plannen zijn voor de toekomst is niet bekend.