De voorbije weken heeft notaris Arnaud Willems uit Jurbise extra werk gehad. Hij moest namelijk de oprichting acteren van een achttal nieuwe vennootschappen met doelloze namen zoals Sergri, Lougen, Prijam, Epibin… Achter elke naam gaat een toekomstige vestiging schuil van de bakkerijketen Boulangerie Louise. Die keten is het werk van de groep Traditional Bread Belgium, ondanks zijn Engelse naam in handen van de Franse industriële bakker Laurent Menissez. Die werkt vanuit Noord-Frankrijk aan de uitbouw van zijn eigen industrieel bakkersimperium. Boulangerie Louise zet hij in het zuiden van België op samen met de Waalse familie Renmans gekend van de gelijknamige slagerijketen. Zelf vestigde Menissez zich met zijn partner Isabela Grajewski in het dorpje Blaugies in Henegouwen, op enkele kilometers van de Franse stad Maubeuge waar de hoofdzetel van de Franse groep is gevestigd. Grajewski is meteen ook bestuurder van Traditional Bread Belgium.
Menissez opende zijn eerste Boulangere Louise in Frankrijk in 2010. Tien jaar later bedient de groep meer dan 120 Franse bakkerijen onder die naam, in franchise of in eigen beheer. In België telt Boulangerie Louise nu al 10 verkooppunten. Daar komen er dus binnenkort nog 8 bij. Voorlopig allen in Franstalige België. Laurent Menissez werkt ondertussen een belangrijk investeringsprogramma af van 180 miljoen euro gespreid over 4 jaar. Het gaat daarbij voornamelijk om capaciteitsuitbreiding van de industriële bakkerij in Frankrijk. Maar binnen de twee jaar wil Menissez ook actief zijn in de Verenigde Staten. Springplank daarbij is de Canadese industriële bakkerij Boulart die hij overkocht. Centraal bij Menissez staat de holding Financière LM, goed voor 132 miljoen euro eigen vermogen. Financière LM is gedomicilieerd in de Belgische gemeente Dour, bijna symbolisch in de Rue de la Frontière.