Familie Renmans [196]

Vermogen € 127 575 000
Gekend als Renmans
Activiteit Slagerijketen
Inplanting Saint-Symphorien (Bergen)
Tendens Stijgend
Huidige positie 196


De groep Renmans staat voor 336 slagerijen en 3200 werknemers, grotendeels het werk van Henri Renmans. De keten van winkels groeide mee met de expansie van de Duitse groep Aldi. Telkens wanneer Aldi een nieuwe winkel in de markt zette, zocht Henri Renmans in de schaduw een eigen plekje voor alweer een nieuwe slagerij. Naast België is Renmans ook aanwezig in Luxemburg en Noord-Frankrijk.

Slechts een zestal slagerijen staat los van de Aldi. Het zenuwcentrum van de Renmansgroep bevindt zich in Londerzeel en Bergen. Vanuit de Vlaams-Brabantse gemeente vertrekken er elke ochtend veertien eigen vrachtwagens om per dag zo’n 70 slagerijen te bedienen van versbereide charcuterie. Op jaarbasis vertrekt er meer dan 10.000 ton bereide producten van op de tientallen Londerzeelse laadkades. Daar bovenop komt het verse vlees dat vanuit geselecteerde slachthuizen rechtstreeks naar hetzelfde netwerk van slagerijen gaat.

‘Ik heb mijn job geleerd bij Colruyt, waar ik eind jaren zeventig opgeklommen was tot op het hoogste directieniveau’, zegt Henri Renmans in Trends. ‘In 1978 deed ik, samen met mijn vrouw Nicole Albert, de stap naar zelfstandigheid en namen we vijf slagerijen over. En toen er in 1980 een bod kwam van Aldi om in de schaduw van hun winkels met een eigen slagerij te beginnen, hebben we niet lang geaarzeld.’ Het tweede filiaal volgde in 1983. Drie jaar later waren er al honderd.

Henri Renmans blijft nuchter bij zijn succes: ‘We stellen alleen vast dat de Duitse groep al 25 jaar een beroep blijft doen op onze expertise. Wij huren een pand bij hen en dat is het dan. De rest is een kwestie van topkwaliteit leveren. Dat is het enige wat ons echt bindt.’ Maar in 2014 blokkeerden de boeren het verdeelcentrum van Renmans in Londerzeel, omdat de keten hun vlees te goedkoop zou verkopen. ‘Door zo’n acties draaien al enkele jaren heel wat boeren op verlies en kunnen ze amper hun hoofd boven water houden’, klinkt het bij de boerenbond. Ondertussen heeft Renmans een hogere prijs gegeven aan hun vlees.

De overkoepelende holding van de groep is Brabhold. In deze holding is het overgrote deel van de aandelen in handen van de familie Renmans. De tweede grootste aandeelhouder is de familie Bovy. Henri Renmans is de sterke man binnen de groep. Ook zijn vrouw Nicole en zijn twee zonen Rik en Nico bekleden bestuursfuncties.