NIEUW – Paul Gheysens stapt in kapitaal Smartfin II

Paul Gheysens met zijn twee zonen.

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Paul Gheysens, gekend van zijn bedrijf Ghelamco, is één van de 135 partijen die zijn betrokken bij de oprichting van het durfkapitaalfonds Smartfin Capital II. Dat fonds, mee geïnsipreerd door Jürgen Ingels, gaat van start met 200 miljoen euro. Ingels werd in de zomer van 2017 bestuurder bij Ghelamco dat volledig in handen is van Gheysens. Bij de oprichters van Smartfin II zijn er voornamelijk vermogende families betrokken. Daarbij onder meer het echtpaar Gino De Raedt en Frederica Verheyden die we met hun holding Straco ook terugvinden in tal van andere investeringsprojecten. Ook het “oud kapitaal” is vertegenwoordigd en wel met Marc-Eric Janssen, telg uit de gelijknamige Brusselse familie onder meer traditionele aandeelhouders van UCB en Solvay. Er is ook een stuk “exotisch kapitaal” aanwezig.

In het startkapitaal van Smartfin II zijn er heel wat namen terug te vinden die zich ook financieel engageerden in het eerste gelijknamige fonds dat in 2014 werd opgericht. Daarbij onder meer de industrieel Jan De Clerck, Nadine Van Halst en broer Geert, gekend van de Supra Bazar uit Gullegem, de horeca-broers Dimitri en Serge Vermeersch, onder meer bekend van het restaurant Auberge du Pêcheur, Jos Sluys met zijn holding Saffelberg, de familie Toye, ex-Palm brouwerij, en de familie De Neef van Union Betco.Andere Rijkste Belgen bij de oprichters zijn de familie Busschop van meubelproducent Bulo, Dirk Van Praag van de vroegere gelijknamige elektroketen, farma-ondernemer Robert Taub, de Limburgse transportfamilie Essers, de Kortrijkse familie Deslee die in 2016 hun matrassenbedrijf verkochten aan Bekaert Textiles, de familie Renmans, eigenaar van de gelijknamige beenhouwerij keten, de Antwerpse banden familie Delcroix en de distributiespecialist Luc Geuten. Verder is er ook de jonge ICT-ondernemer Jonas Dhaenens.

Andere opvallende aanwezigen zijn onder meer de notaris Thomas Dusselier uit Knokke, de serie ondernemer Cédric de Quinnemar en Marita Heyvaert en haar gezin. Heyvaert is de weduwe van Robert Orlent, lange tijd aandeelhouder van de financiële groep KBC en ook nog voorzitter geweest van VTB-VAB. In de meer exotische sferen vinden we een aantal holdings terug gedomicilieerd in Luxemburg, Curçao en Cyprus. Ook de Belgische staat stapte in het fonds en wel via het Belgian Growth Fund I.