RIP: Henri Renmans, een slager met dividenden

Henri Renmans (Foto: RV)

Afgelopen dinsdag overleed Henri Renmans op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Knokke-Heist. Zijn naam is onherroepelijk verbonden aan de keten van slagerijen die hij oprichtte in het kielzog van de expansie van de Duitse distributeur Aldi in België. Op zijn hoogtepunt exploiteerde Renmans bijna 400 slagerijen. Al die activiteiten werden overkoepeld door de familiale holding Brabhold waar Henri Renmans tot aan zijn overlijden voorzitter van was. Hij voerde daarbij een voluntaristische dividendenpolitiek. De voorbije vijf jaar boekjaar bedroeg dat dividend gecumuleerd 83 miljoen euro.

De groep Renmans staat op vandaag voor nog meer dan 240 slagerijen, grotendeels het werk van Henri Renmans. De keten van winkels groeide mee met de expansie van de Duitse groep Aldi. Telkens wanneer Aldi een nieuwe winkel in de markt zette, zocht Renmans in de schaduw een eigen plekje voor alweer een nieuwe slagerij. Naast België is Renmans ook aanwezig in Luxemburg en Noord-Frankrijk.



Ik heb mijn job geleerd bij Colruyt, waar ik eind jaren zeventig opgeklommen was tot op het hoogste directieniveau.”, vertelde Henri Renmans daarover. “In 1978 deed ik, samen met mijn vrouw Nicole Albert, de stap naar zelfstandigheid en namen we vijf slagerijen over. En toen er in 1980 een bod kwam van Aldi om in de schaduw van hun winkels met een eigen slagerij te beginnen, hebben we niet lang geaarzeld.” Het tweede filiaal volgde in 1983. Drie jaar later waren er al honderd.

Henri Renmans bleef altijd nuchter bij zijn succes: “We stellen alleen vast dat de Duitse groep al 25 jaar een beroep blijft doen op onze expertise. Wij huren een pand bij hen en dat is het dan. De rest is een kwestie van topkwaliteit leveren. Dat is het enige wat ons echt bindt.” Tien jaar terug, in 2014, blokkeerden de boeren het verdeelcentrum van Renmans in Londerzeel, omdat de keten hun vlees te goedkoop zou verkopen. ‘Door zo’n acties draaien al enkele jaren heel wat boeren op verlies en kunnen ze amper hun hoofd boven water houden’, klonk het bij de Boerenbond. Waarop Renmans een hogere prijs gaf aan het aangekochte vlees.

De overkoepelende holding van de groep is Brabhold. In deze holding is het overgrote deel van de aandelen in handen van de familie Renmans. De tweede grootste aandeelhouder is de familie Bovy. Henri Renmans was traditioneel de sterke man binnen de groep. Ook zijn vrouw Nicole en zijn twee zonen Rik en Nico werden als bestuurder betrokken in de het bedrijf.