Familie Jost [195]

Vermogen € 127 331 100
Gekend als Group Jost
Activiteit Transportbedrijf
Inplanting Luxemburg
Tendens Stijgend
Huidige positie 195


In 1958 gaat Nicolaus Jost van start met het gelijknamig transportbedrijf. 20 vrachtwagens staan in voor vervoer van hout en staal, voornamelijk naar Duitsland. In 1986 komt Roland Jost aan het hoofd van het bedrijf. Vier jaar later wordt het transportbedrijf overgenomen door Godard. Maar wanneer die in vereffening gaat, koopt Roland Jost het bedrijf terug over. In 1996 wordt het Limburgs bedrijf Bousmanne overgenomen. Een jaar later gaan filialen open in Italië en in Polen. In 2003 diversifieert Jost naar maritiem transport vanuit de haven van Antwerpen. In 2004 gaat een logistiek centrum open in Malmedy, goed voor 32.000 m². De voorbije jaren opende de groep filialen in diverse Europese landen. In 2012 volgt de overname van De Bock Gebroeders met vestigingen in Kieldrecht, Antwerpen en Zeebrugge. Nog een jaar later wordt via CPL Trans in luchtvervoer gestapt. In Battice opent een logistiek centrum van 62.000m² de poorten.

In 2017 kwam CEO Roland Jost in het oog van de storm terecht. Het gerecht opende een onderzoek naar mogelijke mensenhandel en inbreuken op de sociale wetgeving. Jost zou jarenlang Oosteuropese chauffeurs hebben gebruikt en daarbij de sociale wetgeving hebben omzeild. Vier managers van het bedrijf, waaronder Roland Jost, werden een maand lang in voorarrest gehouden.

In januari 2023 werd Roland Jost veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 4,8 miljoen euro, waarvan 200.000 euro effectief. Als Jost binnen drie jaar zou recidiveren, moet hij 4,6 miljoen euro betalen. Dat alles is vervat in een tweede schikking tussen het federaal parket en vervoerder Roland Jost. Het eerste akkoord, dat voorzag in een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel, was door een eerste rechter verworpen omdat er geen boete werd vastgelegd. Jost wordt veroordeeld voor sociale dumping van vrachtwagenchauffeurs. In januari 2022 betaalde Jost al 27 miljoen euro aan de sociale zekerheid van de Belgische staat en 3 miljoen euro aan justitie. In de schikking die werd afgesloten erkent Jost de inbreuken wel maar worden die na betaling van de schikking niet uitgestrekt tot zijn bedrijf. De op dat moment 65-jarige Jost trad terug als CEO van het bedrijf maar blijft wel voorzitter van de raad van bestuur. De cijfers leren dat zijn bedrijf in 2021 een groepsomzet haalde van 390 miljoen euro, goed voor een nettowinst van 16 miljoen euro. De groep telt bijna 3.000 werknemers.