NIEUW – Carl Lenaerts verlaat Kinepolis en wordt CEO bij Standaard Boekhandel

Carl Lenaerts

De 51-jarige Carl Lenaerts wordt de nieuwe CEO van de boekenwinkelketen Standaard Boekhandel. Lenaerts is nu nog Country Operation Manager bij de bioscoopketen Kinepolis Belux van de familie Bert. Hij volgt bij Standaard Boekhandel de 74-jarige Frans Schotte op. Die kwam in april vorig jaar aan het hoofd van de boekenketen te staan in opvolging van zijn zoon Geert. Die stapte op na meningsverschillen met de eigenaars van Standaard Boekhandel, de familie Schaltin. Die laatste controleert ook de Zuidnederlandse Uitgeverij ZNU. Lenaerts start in zijn nieuwe functie op 1 maart 2022. Hij wordt eerst CEO van Standaard Boekhandel. Later van de volledige groep. Die omvat ook nog de Franstalige keten Club. Frans Schotte blijft nog drie jaar uitvoerend voorzitter.

In april vorig jaar brachten wij in primeur het nieuws dat de 46-jarige Geert Schotte opstapte als CEO van Standaard Boekhandel. Dat nieuws kwam compleet onverwachts. In een afscheidsmail aan het personeel liet hij weten dat zijn toekomstvisie botste met die van de enige aandeelhouder, Zuidnederlandse Uitgeverij (ZNU). Even verrassend was het nieuws dat hij werd opgevolgd door zijn vader, de toen 73-jarige Frans. Die leidde de winkelketen van 1984 tot 2012 en maakte er de grootste boekenverkoper van Vlaanderen van.Enkele weken later sprak Frans Schotte over wat was gebeurd. “De druk op de rentabiliteit is een probleem. Ik zag dat Geert zich daar niet goed bij voelde. Hij werd er zenuwachtig van. En ik weet dat de aandeelhouder er ook nerveus van werd. Alleen, zo’n situatie los je niet op met zenuwachtigheid. Je moet dat oplossen door samen te bekijken wat eraan gedaan kan worden.” zo zei hij in de Tijd. Standaard Boekhandel is met 140 winkels en een marktaandeel van 45 procent de grootste in de sector en worstelt al een tijdje met de hevige concurrentie van e-commercespelers als bol.com en Amazon. Op de koop toe daalt de interesse in boeken nu mensen meer tijd besteden op sociale media en streamingplatforms. Dat leidde ertoe dat de keten in 2019 voor het eerst in 30 jaar afsloot met een nettoverlies van 6.000 euro op 205 miljoen euro omzet. 2020 moest beterschap brengen, maar eindigde met een coronaverlies van 1 miljoen euro.

Exit dus Geert Schotte. Zijn vader stelde dat de zoektocht naar een nieuwe CEO niet langer zou duren dan tot eind 2021. Die deadline is dus nipt gehaald. Carl Lenaerts kwam in 2009 in dienst bij de groep Kinepolis waar hij verantwoordelijk werd voor de Belgische vestigingen. In 2014 stapte hij op om commercieel directeur te worden van Club Brugge, een job die hij na één jaar voor bekeken hield. Hij keerde terug naar Kinepolis en gaf er onder meer vorm aan de expansie van de bioscoopgroep in Nederland. Nu is hij verantwoordelijk voor de bioscopen in België en Nederland.