NIEUW – Christian Dumolin profileert zijn family office

Racen met oldtimers is een hobby van Christian Dumolin. (Foto: Caira)

De 79-jarige Kortrijkse ondernemer Christian Dumolin heeft zijn vennootschap Koramic Holding herdoopt in Koramic Investments NV. “Om de Koramic-groep voor de toekomst en de volgende generaties voor te bereiden wordt ze omgevormd van een industriële holding-maatschappij tot een family office, een familiaal gecontroleerde vennootschap geleid door een professioneel management.” zo klinkt het. De activiteiten blijven dezelfde en de verankering blijft in Kortrijk. De naamsverandering onderlijnt deze strategische evolutie. Vorig jaar zag de groep van Dumolin zijn opbrengsten terugvallen van 645 naar 596 miljoen euro terwijl de netto winst daalde van 28 naar 2,5 miljoen euro. Beide cijfers zijn voornamelijk het gevolg van in 2022 opgeleverde vastgoedprojecten, onder meer in Polen, en gestegen rentekosten. Het vermogen van Dumolin stijgt tot 691 miljoen euro.

Christian Dumolin legde de basis van zijn fortuin in de baksteen- en dakpannenindustrie. Die activiteit werd verkocht aan de groep Wienerberger waarna Dumolin zijn opbrengst grotendeels herinvesteerde. Recent kwam hij in het nieuws met de overname van het Nederlandse Marcel & Co Digital Printing. Het grafische bedrijf uit Drogenbos wordt nu een zusterbedrijf van Koramic-dochter Créaset/Hecht dat vooral actief is als signspecialist in de brede retailsector, van bestickering tot aankleding van showrooms. Marcel & Co is dan weer een digitale fullservice drukkerij, gespecialiseerd in snelle realisaties van maatwerk in het luxesegment.Vastgoed blijft één van de belangrijke onderdelen van de groep. Nog vorig jaar werd Koramic Real Estate de nieuwe eigenaar van twee kantoorgebouwen in de Stallestraat in Ukkel. In november 2022 hebben de Antwerpse projectontwikkelaar Brody en zijn partner Square Group besloten om te desinvesteren in de twee kantoorgebouwen met een uitvoerbare vergunning voor reconversie in 84 residentiële gebouwen. Het reconversieproject is gekend onder de naam Peridot. Koramic Real Estate gaat beide gebouwen nu omvormen tot residentiële units. De waarde van de aankoop wordt geschat op 15 tot 17 miljoen euro.

Koramic kijkt wel aan tegen zware zakelijke zekerheden buiten balans die opliepen van 441 naar 605 miljoen euro. Meer dan de helft daarvan, 326 miljoen, hebben betrekking op de real estate activiteiten in het kader van de financiering van de vastgoedportefeuille en de ontwikkelingsprojecten. Deze zijn in 2023 sterk gestegen in vergelijking met 2022 omwille van de toename van de development activiteiten waarbij er met de Wet Breyne hogere hypothecaire mandaten worden gevraagd en omwille van een fout in de rapportering van 2022 waarbij een aantal hypotheken niet werden opgenomen.