NIEUW – Christophe Desimpel haalt Waals gewest aan boord van Aldea

Het vroegere gebouw van Axa Royale Belge in Gent maakt plaats voor Residentie Beaux-Arts, goed voor 18 assistentiewoningen van Aldea.

De holding Aldea Group heeft zijn kapitaal opgetrokken met 2,5 miljoen euro tot 48,2 miljoen euro. Het verse kapitaal werd aangebracht door de “SociétéWallonne d’investissement et de conseil dans les secteurs de la santé, des hôpitaux, de l’hébergement des personnes âgées, de l’accueil des personnes handicapées”, afgekort “Wallonie Santé”. Dat is het investeringsvehikel dat in opdracht van het Waals gewest in Wallonië projecten opvolgt in de gezondheidszorg en de ouderenzorg. Aldea beheert projecten van assistentie woningen. Naast 12 projecten in Vlaanderen en 1 in Spanje beheert de groep ook 7 projecten in Wallonië. Uitvoerend voorzitter van Aldea is de Oostendse vastgoed investeerder Christophe Desimpel, de zoon van wijlen baksteenproducent Aimé Desimpel.

Wallonie Santé werd als overheidsfonds anderhalf jaar terug opgestart. Het is voor 100 % in handen van het Waals gewest, dus van de Waalse politiek. De gezondheids- en ouderenzorg staat in het zuiden van het land voor 180.000 werknemers en een toegevoegde waarde van 8 miljard euro. Daarmee is de sector de belangrijkste Waalse werkgever. Wallonie Santé beschikt over een eigen kapitaal van 100 miljoen euro plus nog evenveel trekkingsrechten bij de banken. Aldea beheert en, exploiteert assitentiewoningen. Een erkende assistentiewoning is een aangepaste privatieve woning waar 65-plussers zelfstandig kunnen wonen met een aangepaste zorg- en dienstverlening. Volgens het Vlaamse woonzorgdecreet spreekt men niet meer van een serviceflat, maar van een assistentiewoning. Het verschil tussen een assistentiewoning en een serviceflat ligt hem in het feit dat een assistentiewoning wettelijk erkend kan worden. Dit zorgt ervoor dat de bewoner meer garanties heeft.