NIEUW – Colruyt brengt vastgoed Franse winkels onder in vastgoedvennootschap

(Foto: Colruyt)

De distributeur Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, heeft het kapitaal van haar vastgoedvennootschap Colim opgetrokken met 149 miljoen euro, van 762 naar 911 miljoen euro. Ze doet dat door de vennootschap Immo Colruyt France in te brengen in Colim. Die laatste beheert het vastgoed van de groep, wat globaal goed is voor 1,3 miljard euro. In Frankrijk exploiteert Colruyt 92 winkels waarvan er 90 eigendom van de groep zijn. Samen zijn ze goed voor een winkeloppervlakte van 90.000 m².

De omzet van Colruyt in Frankrijk, inclusief de brandstofactiviteiten van DATS 24, steeg in de eerste helft van vorig jaar met 10,7%. Exclusief brandstoffen steeg die omzet met 4,4%. In de eerste jaarhelft werden er twee nieuwe winkels geopend in Frankrijk. Met Colruyt Prix-Qualité concentreert de Belgische groep zich op overzichtelijke buurtsupermarkten. De ambitie van de groep is de komende jaren haar aanwezigheid in Frankrijk te verdubbelen. Toch menen beursanalisten dat de expansie van de Belgische distributeur in Frankrijk te traag gaat. Op de beurs heeft Colruyt te kampen met de laagste beurskoers in decennia.



Ook de Brit Nicolas Champ, die voor het Londense beurshuis Barclays de groep Colruyt volgt, is kritisch voor het bedrijf. “Colruyt blijft na 20 jaar nog altijd verlieslatend in Frankrijk en de recente tactische overnames in sterk uiteenlopende sectoren als fitness, onlineapotheken, kleding- en fietsketens roepen vooral vragen op. Vooral door de beperkte synergieën met de kernactiviteit en het gebrek aan informatie over de rendabiliteit van die activiteiten.” zo zei hij vorig jaar. “We vragen ons af of Colruyt geen voordeel zou halen uit een nieuwe generatie managers. We zouden een opvolgingsstrategie voor de huidige CEO Jef Colruyt verwelkomen.” zo besluit hij.