NIEUW – Inflatie duwt familie Colruyt onder de 2 miljard euro

Jef Colruyt (Foto: Belga Images)

We hebben het nog eens nagegaan, begin 2019 bedroeg het beursvermogen van de distributiefamilie Colruyt 4,8 miljard euro. Vandaag blijft daar nog geen 2 miljard euro meer van over, 1,93 miljard om precies te zijn. De familie kampt al langer met de gevolgen van het einde van de groei. Maar gisteren confronteerde Jef Colruyt zijn aandeelhouders met de harde waarheid: het bedrijf verwacht dit jaar een kostenexplosie van 200 miljoen euro en er komt een aanzienlijke winstdaling. Op de Brusselse beurs incasseert het aandeel van de distributeur een klap van 15 procent.

Colruyt zit net zoals de hele distributiesector in een zware storm, de druk op de retailsector is immens, zo zei Jef Colruyt. Hij verwacht dat de kosten met meer dan 200 miljoen stijgen, een toename van 10 procent. De loonkosten stijgen met de gezondheidsindex, maar de voedingsinflatie ligt lager. Colruyt kan die stijgende kosten niet volledig doorrekenen in de prijzen. Er komt dan ook een ‘aanzienlijke winstdaling’ aan, maar Colruyt zegt niet hoeveel. In het boekjaar dat op 31 maart afsloot, haalde Colruyt een nettowinst van 287 miljoen. Een jaar eerder was dat 415 miljoen.



Jef Colruyt riep de overheid op om efficiënter met het belastinggeld om te springen in plaats van telkens weer de lasten te verhogen. ‘Het geld zit niet meer waar men denkt dat het zit.’ Maar Colruyt is een belangrijke speler in windenergie op zee. Zit daar dan geen extra winst? ‘Ik moet in de krant lezen dat we grote overwinsten boeken. Die overwinsten zitten niet bij ons. We verkopen onze stroom via meerjarencontracten tegen 72 euro per MWh, terwijl de spotprijzen 300 euro bedragen. Waar de overwinsten dan wel zitten, lijkt niemand te weten.’

Het dividend van het beursgenoteerd bedrijf werd al verlaagd en dit jaar zit er een nieuwe daling aan te komen. Vraag is hoe de om en bij 120 familiale aandeelhouders dit allemaal verteren. Voor velen onder hen is dat dividend het belangrijkste familiale bindmiddel met het bedrijf. En ook van dat familiaal front was er enig nieuws te rapen. Zo verlaat Dries Colpaert zijn post als manager van Korys, het vehikel waarmee de familie haar vermogen diversifieert. Zijn mandaat in de raad van bestuur van Colruyt wordt voortgezet door Griet Aerts, lid van de vierde generatie en financieel directeur bij Korys. Ook Lisa Colruyt, dochter van Jef Colruyt, treedt toe tot de raad van bestuur. Ze is marketingstrateeg bij Colruyt van de tak gezondheid.