NIEUW – Colruyt dochter Cru incasseert 6 miljoen euro verlies, Bio-Planet incasseert 10 miljoen euro verlies

(Foto: Cru)

De holding Puur, die de vier Cru-vestigingen van de distributiegroep Colruyt overkoepelt, incasseerde over vorig jaar een verlies van 6 miljoen euro. Het jaar daarvoor liep dat verlies op tot 5 miljoen euro. Cru zijn de luxe versmarkten van de groep Colruyt met vestigingen in Overijse, Antwerpen, Gent en Dilbeek. Sedert de start van de groep in 2015 investeerde Colruyt 40 miljoen euro in de Cru winkels. Ondanks de aanhoudende verliezen ondersteunt Colruyt nog steeds de groep Cru. Eerder dit jaar pompte Colruyt 20 miljoen euro vers kapitaal in Puur. Onmiddellijk daarna werd het overgedragen verlies van 30 miljoen euro weggewerkt waarna de holding Puur nog een kapitaal beschikte van 15 miljoen euro. Colruyt is niet van plan de keten af te stoten. Jo Willemyns heeft in 2022 de opdracht gekregen van de familie Colruyt om Cru binnen twee jaar winstgevend te maken. Willemyns is directeur food retail bij Colruyt en wordt beschouwd als één van de sterke managers van de distributiegroep. De Colruyt-dochter Bio-Planet incasseert dan weer een recordverlies van 10 miljoen euro.

De kapitaaloperatie bij Puur kwam in een periode dat de afscheid nemende topman Jef Colruyt orde op zaken aan het zetten was bij zijn familiaal bedrijf. De grootwarenhuizen van de groep blijven de ruggengraat van het bedrijf. Daarbij is het de uitdaging de toename van het marktaandeel te verankeren. Dat marktaandeel steeg tussen april en eind augustus dit jaar met 100 basispunten tot 32,2 procent. Colruyt denkt dat die toename maar in beperkte mate te maken heeft met de crisis bij Delhaize. Het geeft meer te maken met de zoektocht van de consument naar goedkopere prijzen, aldus de groep die daar nu al jaren zijn sterk punt van maakt. Cru gaat daar regelrecht tegenin. De prijzen in de Cru-winkels liggen gevoelig boven de discount prijzen. Hetzelfde geldt voor de prijzen in de keten Bio-Planet, eveneens in handen van Colruyt. Cru ziet zijn omzet terugvallen van 21 naar 20 miljoen euro. Voor Bio-Planet valt de omzet terug van 152 naar 138 miljoen euro. Opdracht voor de groep is nu het financieel bloeden bij beide dochters te stelpen.



Die verliescijfers zijn blijkbaar geen hypotheek op de toekomst van Colruyt. Enkele weken terug maakte de groep bekend een winstverbetering te verwachten van meer dan 50 procent voor het boekjaar dat eind maart 2024 afsluit. De winstsprong is voor een stukje technisch: vorig boekjaar liepen de retailers achter de sterke prijsstijgingen van de leveranciers aan, en konden ze die niet volledig doorrekenen. Het moeilijke klimaat maakte ook dat retailers minder geld stopten in promotie. Met de aangekondigde overname van 57 winkels van Match en Smatch bevestigt Colruyt alvast zijn ambitie in de distributiesector. Ook al eerder maakte Jef Colruyt de verkoop bekend van het belang dat zijn familie aanhoudt in de windmolens op zee voor in totaal 1,55 miljard euro aan een Japans energiebedrijf.