NIEUW – Corona duwt bouwfamilie Willemen 14 miljoen euro in het rood

Vader en zoon Willemen (Foto: Belga Images)

De Mechelse bouwgroep Willemen, in handen van de gelijknamige familie, incasseerde over 2020 een verlies van 14 miljoen euro. De omzet van de groep viel terug van 833 naar 724 miljoen euro. De groep wijt deze achteruitgang volledig aan corona. Die legde werven stil en zorgde voor aanzienlijk verlies in rendement zowel bij de groep zelf als bij de onderaannemers. De activiteit bouw van de groep staat voor 416 miljoen euro omzet maar meteen ook voor een cash drain van bijna 17 miljoen euro. De overige activiteiten, waaronder projectontwikkeling, funderingen en infrastructuur, zorgen er voor dat de hele groep alsnog een positieve cash flow kan halen van 2 miljoen euro.

Bij de hele groep Willemen werken meer dan 2.000 mensen. Een belangrijke dochter van de groep is de Waalse aannemer Franki met hoofdzetel in Flemalle. Vorig jaar trok de Waalse overheid haar belang in Franki op van 14 naar 27 procent, meteen goed voor een zogenaamde blokkeringsminderheid. Belangrijke beslissingen vergen immers de goedkeuring van 75 % van de aandeelhouders. Franki stelt 240 mensen te werk.



Nog deze zomer werd in Brussel de werf Deltaview recht tegenover de VUB in Oudergem stilgelegd door de het Arbeidsauditoraat van Brussel op verdenking van sociale fraude. De werf wordt geleid door Willemen Real Estate. Het project behelst twee hoogbouwtorens van 12 en 24 verdiepingen op een gezamenlijke sokkel van 6 verdiepingen. De beslissing volgde op een niet aangekondigde sociale controle. Volgens persberichten bestaat het vermoeden van sociale fraude bij de onderaannemers van het project.