In 2011 nam de groep Willemen, in handen van de gelijknamige familie, haar collega Aswebo over, een overname die enkele jaren zal moeten worden verteerd. Door de overname van Aswebo verdubbelde het personeelsbestand van Willemen van 1000 tot 2000. Aswebo telde ruim 500 werknemers, maar is ook mede-eigenaar van het Limburgse aannemingsbedrijf Kumpen, dat ook 500 personeelsleden telde. Met de overname van Aswebo doet Willemen een grote stap richting wegenbouw.
Sectorkenners verwachten dat dit segment de komende jaren een van de groeiers wordt in de bouw. Veel wegen worden de komende jaren vernieuwd. Willemen Groep realiseerde in 2010 een omzet van 287 miljoen euro. Het familiale bouwbedrijf werd toen geleid door vader Johan Willemen en was bekend als (mede-) aannemer van grootse projecten zoals het hoofdkantoor van Telenet in Mechelen en het nieuwe Vlaams Administratief Centrum aan het station van Leuven. In het buitenland is Willemen actief als bouwpromotor in Roemenië, Litouwen en Polen.
Maar de bouwgroep Willemen zag op dat moment vooral opportuniteit in Afrika, waar het recent begonnen is met de bouw van villa’s. ‘Afrika is de werf van de toekomst’, aldus Johan Willemen. Zo kreeg het bedrijf ook de opdracht van de overheid om een nieuwe Belgische ambassade te bouwen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Die werken startten in 2014.
Maar bijna 10 jaar later was de situatie volledig omgekeerd. Over 2022 incasseerde het bedrijf een verlies van 35 miljoen euro. Willemen kreeg in 2021 liquiditeitsproblemen, die van kwaad naar erger gingen wanneer de oorlog in Oekraïne de inflatie aanwakkerde en de energie- en materiaalprijzen fors omhoog duwde. In juli 2022 moest het bouwbedrijf een miljoenenlening afsluiten bij het coronaherstelfonds van de federale overheid. De omzet daalde in 2022 van 795 naar 725 miljoen euro. Het vermogen van de familie Willemen valt terug op 45 miljoen euro. Nog in 2022 moest Tom Willemen, zoon van Johan, het beleid van het bedrijf uit handen geven door oververmoeidheid. Zijn vader Johan nam op zijn 72ste het roer terug over, maar gaf dat twee weken later door aan Marc Jonckheere, die pas sinds mei 2022 bij het bedrijf werkte. De nieuwe CEO saneerde daarop het bouwbedrijf. Er werden geen buitenlandse opdrachten meer aangenomen, enkel in België werd nog gewerkt.