NIEUW – CVC betaalt 150 miljoen euro voor 10 % van SD Worx

(vlnr) SD Worx CEO Kobe Verdonck, voorzitter van de raad van bestuur Filip Dierckx van SD Worx en Steven Buyse van CVC bij het bekendmaken van de deal eerder dit jaar. (Foto: SD Worx)

De internationale ‘venture capitalist’ CVC heeft het kapitaal van de hr-dienstverlener SD Worx opgetrokken met 150 miljoen euro. In ruil ontvang CVC daarvoor 10 % van de aandelen van de hr-groep. SD Worx wordt daarmee gewaardeerd op 1,5 miljard euro. De hr-groep trok afgelopen zomer CVC aan als begeleider naar een beursintroductie van het bedrijf. In eerste instantie krijgt CVC 3 bestuurders in de raad van bestuur van SD Worx naast 7 bestuurders voor Worxinvest en 1 onafhankelijke bestuurder. Worxinvest is de holding boven SD Worx. Die laatste boekte in het eerste semester van dit jaar een recordomzet van 524,6 miljoen euro. Daarmee lijkt de groep goed op weg om haar doelstelling van 1 miljard euro omzet te bereiken.

SD Worx boekte in dat eerste semester een omzetgroei van 10%. Netto incasseert SD Worx wel een winstdaling van bijna 21 procent tot 42,5 miljoen euro. Dat is het gevolg van hogere belastingen en de forse meerwaarde in de eerste helft van 2022 van 23,6 miljoen euro op de verkoop van vastgoed door SD Worx aan het moederbedrijf WorxInvest. Gecorrigeerd voor dat effect en andere eenmalige effecten van vorig jaar heeft SD Worx het ook over een recordwinst in de eerste maanden van 2023.CVC topman Steven Buysse is één van de drie bestuurders die CVC nu benoemt in de raad van bestuur van SD Worx. Indien de financiële groep haar participatie in SD Worx optrekt boven de 25 % en Worxinvest minstens 40 % behoudt kan CVC zijn aantal bestuurdersmandaten verdubbelen tot 6. Worxinvest behoudt dan zijn 7 bestuurders en de meerderheid in de raad van bestuur. Er blijft dan ook één onafhankelijke bestuurder. Momenteel is dat Georgette Schlick, CEO van de Fremantle groep voor Nederland en België. Fermantle is het productiehuis van de Duitse mediagroep Bertelsmann. Schlick is ook bestuurder van de beursgenoteerde voetbalploeg Ajax.

CVC moet SD Worx begeleiden naar een beursintroductie. CVC Capital Partners zelf, een van de grootste investeringsmaatschappijen van Europa, staat eveneens op het punt haar eigen beursgang te lanceren. Het aandeel zou mogelijk in november debuteren op de beurs van Amsterdam. CVC beheert een portefeuille van om en bij 160 miljard euro. Wanneer de beursgang bevestigd wordt, zal die de grootste zijn dit jaar in Europa. Bij de verkoop van een minderheidsbelang in het bedrijf in 2021 werd CVC gewaardeerd op ongeveer 15 miljard euro.