UPDATE – NIEUW – Davy Kestens herbergt zijn Dino Saurus onder toezicht van de LRM in een private stichting

Davy Kestens (Foto: Cake)

De 34-jarige Limburgse fintech ondernemer Davy Kestens heeft de aandelen van zijn holding Dino Saurus ondergebracht in een private stichting. Kestens investeert met Dino Saurus in zijn fintech start up Cake. Na een mislukte start als klantendienstsysteem gericht naar de brede consument oriënteert Cake zich momenteel als dienstverlener naar de bancaire sector met Argenta als eerste klant. Opvallend is dat Hans Wilmots als vertegenwoordiger van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) mee aan het roer zit van de stichting. De LRM investeerde eerder al in Sparkcentral, een klantendienstsysteem dat Kestens in de VS wou van de grond krijgen maar dat mislukte. Voor zijn nieuwe venture vond Kestens 4,6 miljoen euro onder andere bij de Franse investeerder Truffle en bij Freshmen, het investeringsvehikel rond onder meer Fiets!-oprichter Hendrik Winkelmans en de distributeurs Wouter Torfs en Bart Claes (JBC). (Zie update onderaan artikel)

Aan ambitie ontbreekt het Kestens niet. Op zijn 22ste trok hij vanuit het Limburgse Herk-de-Stad naar Silicon Valley samen met zijn start up Twitspark, zijn eerste techbedrijf. Dat moest een dominante speler worden als klantendienstsysteem voor sociale media. Het project werd al snel opgepikt door reclamebureaus. Vanuit de VS haalde de jonge ondernemer de Vlaamse pers waar hij geprofileerd als ‘de Vlaamse Mark Zuckerberg’, ook al omdat hij net als de oprichter van Facebook zijn studies niet had afgemaakt en op jonge leeftijd doorbrak als ondernemer. Op zijn hoogtepunt werd Sparkcentral op zowat 100 miljoen dollar gewaardeerd. Maar de echte doorbraak bleef uit. Het bedrijf werd technologische voorbij gestoken en in 2018 werd Kestens door zijn Amerikaans investeerders opzij geschoven als CEO. Een aantal investeerders, waaronder LRM, deelden in de financiële collateral damage.Het siert de jonge ondernemer dat hij korte tijd later opnieuw rechtstaat. En dat ondanks de kritiek eigen aan mislukkingen over niet gecontroleerde onkosten en mank lopende communicatie. Terug in België ging Kestens opnieuw van start, dit keer met het bedrijf Cake. Bij de opstart in 2020 werd Cake in de markt gezet als een onafhankelijke app voor het grote publiek. Maar omdat de app minder gebruikers trok dan voorzien, werd het roer omgegooid. Cake 2.0 ging zich nu richten naar banken en bedrijven. Argenta stapte als eerste aan boord. De bank gebruikt Cake om de smartphone van klanten om te vormen tot een kortingkaart. Die technologie sprak dus ook de winkeldistributeurs Torfs en Claes aan. De kapitaalverhoging van 4,6 miljoen euro moet Cake nieuwe financiële zuurstof geven. LRM moet er voor zorgen dat de Dino Saurus niet hetzelfde lot ondergaat als zijn illustere voorouders en een plotse dood sterft.

UPDATE

Ik wens namens LRM te reageren op het artikel over Davy Kestens, die zijn project zou hebben ingebracht in een private stichting. De indruk wordt gewekt dat deze stichting onder toezicht van LRM zou staan, en dat LRM in deze stichting vertegenwoordigd zou zijn. Dat klopt volstrekt niet. De heer Hans Wilmots is inderdaad LRM bestuurder. Daaruit afleiden dat hij namens LRM zou zetelen in deze stichting zou zitten, is zoals ik zei fundamenteel onjuist.

Jeroen Bloemen Chief Corporate Affairs LRM