NIEUW – De grote sprong voorwaarts van Michel Akkermans: + 90 miljoen euro

Michel Akkermans (Foto: Pamica)

De fintech investeerder Michel Akkermans boekte vorig jaar met zijn holding Pamica een éénmalige winst van net geen 90 miljoen euro. De 62-jarige investeerder, die zijn fortuin opbouwde met de internet betalingspionier Clear2pay, verkocht vorig jaar vier van de participaties die hij nam in financiële opstartbedrijven. Hij boekte daarmee een netto winst met Pamica van 76 miljoen euro. Akkermans ziet zijn vermogen stijgen van 61 naar 135 miljoen euro. Hij springt daarmee van de 341ste naar de 173ste plaats in onze ranglijst.

Michel Akkermans ligt samen met medeoprichter Jürgen Ingels aan de basis van het succesvolle betaalbedrijf Clear2Pay verkocht. Acht jaar terug verzilverden beide ondernemers hun goudhaantje Clear2pay. Akkermans herinvesteerde een deel van die opbrengst in snel groeiende starters die vooral in financiële technologie actief zijn. Daarna bleef het lange tijd stil rond de man. Tot hij vorig jaar in korte tijd vier van zijn participaties verzilverde. In de lente van 2022 verkocht Akkermans via zijn holding Pamica zijn belang in de Gentse specialist in thuiswerksoftware Awingu, de betalingstransactiespecialist Intix en het Herentalse Cashforce. Daarna volgde de verkoop van B.Fine, een specialist in bancaire data verwerking, aan de grotere Duitse sectorgenoot Regnology.Bij geen enkele van die deals werd actief een koper gezocht, zo benadrukte Akkermans op dat moment. ‘We hebben nooit zelf iets in de etalage gezet. Geïnteresseerde kopers klopten altijd op onze deur. Dat is ook niet ongewoon voor de Belgische technologiesector. Grote en gereputeerde partijen zijn op zoek naar kleinere overnames waarmee ze hun aanbod kunnen verbreden en verder innoveren. De deals die we recent sloten, zetten vooral in de verf dat er veel kwaliteit bestaat in de Belgische techsector.’ zo vertelde hij vorig jaar aan de Tijd.

Michel Akkermans behaalde een diploma van ingenieur in de elektronica en de computerwetenschappen en een diploma in de economie en financiën aan de KU Leuven. Hij bekleedde managementfuncties bij een aantal internationale bankinstellingen en consulting-bedrijven alvorens in 1989 FICS op te richten, een toonaangevende softwarespecialist op het vlak van online-bankieren en financiële rapportering. In 2002 werd hij Voorzitter en CEO van Clear2Pay, een vernieuwende e-finance-onderneming, gespecialiseerd in wereldwijd toepasbare oplossingen voor beveiligde elektronische betalingen. In 2014 nam FIS, de Amerikaanse wereldleider in betalingstechnologie, Clear2Pay over voor 375 miljoen euro. De oprichter van Clear2pay Jurgen Ingels en CEO Michel Akkermans, die samen 30 procent van de aandelen van het bedrijf in handen hadden, passeerden daarbij langs de kassa.