Familie Michel Akkermans [185]

Michel Akkermans

Vermogen € 135 125 172
Gekend als Clear2pay
Activiteit Software bedrijven
Inplanting Huldenberg
Tendens Stijgend
Huidige positie 185


Michel Akkermans behaalde een diploma van ingenieur in de elektronica en de computerwetenschappen en een diploma in de economie en financiën aan de KU Leuven. Hij bekleedde managementfuncties bij een aantal internationale bankinstellingen en consulting-bedrijven alvorens in 1989 FICS op te richten, een toonaangevende softwarespecialist op het vlak van online-bankieren en financiële rapportering. In 1999 fuseerden FICS, Edify en Vertical One met Security First Technologies tot S1 Corporation, de marktleider op het vlak van bankieren via het internet. Michel Akkermans werd Voorzitter en CEO van deze groep. Later werd de groep verkocht maar Akkermans werd gedeeltelijk betaald in aandelen die later fors daalden in waarde. In 2002 werd hij Voorzitter en CEO van Clear2Pay, een vernieuwende e-finance-onderneming, gespecialiseerd in wereldwijd toepasbare oplossingen voor beveiligde elektronische betalingen.

In 2014 nam FIS, de Amerikaanse wereldleider in betalingstechnologie, Clear2Pay over voor 375 miljoen euro. FIS telt wereldwijd 39.000 werknemers verspreid over 110 landen. Het is gespecialiseerd in technologische oplossingen voor betalingen en financiële diensten. Het bedrijf maakt deel uit van de beursindex S&P500 en heeft een beurswaarde van 16 miljard dollar. FIS nam in oktober 2010 ook al Capco over, het bedrijf van de Belg Rob Heyvaert dat toen al voor 70 procent in handen van de Amerikaanse durfkapitaalgroep Symphony Technology Group was. De oprichter Jurgen Ingels en CEO Michel Akkermans, die samen 30 procent van de aandelen in handen hebben, passeerden langs de kassa.

Buiten Clear2Pay is Michel Akkermans ook bestuurder bij de het beleggingsfonds Quest for Growth, bij ICT-dienstverlener Approach, bij dataminingspecialist Enqio en bij Agfa-Gevaert Groep. Hij was voordien ook bestuurder bij betalingstechnologiebedrijf Gemplus (nu Gemalto), bij Capco en bij het Amerikaanse bedrijf Proficient. Akkermans adviseert verder venture capital en private equity fondsen zoals GIMV ICT, Big Bang Ventures en Hummingbird.