MiDiagnostics rondt kapitaalverhoging van 10 miljoen euro af

Urbain Vandeurzen (Foto: RV)

Investeerders in innovatieve biotech start ups moeten soms veel geduld en stalen zenuwen hebben. Dat is ook zo voor de investeerders in de Leuvense ontwikkelaar van mini diagnostische producten MiDiagnostics. Dat kon de voorbije maand opnieuw 5 miljoen euro kapitaal losmaken bij haar aandeelhouders. Het gaat daarbij om de tweede schijf van een kapitaalverhoging van 10 miljoen euro die eerder dit jaar werd goedgekeurd. MiDiagnostics incasseerde vorig jaar een verlies van 27 miljoen euro tegenover een verlies van 17 miljoen euro het jaar daarvoor. Het overgedragen verlies loopt nu op tot 45 miljoen euro. De aandelen die werden uitgereikt bij de jongste kapitaalverhoging kwamen voor 31 % terecht bij Alychlo, de investeringsholding van Marc Coucke, evenveel aandelen kwamen terecht bij het investeringsfonds Smile Invest. 35 % van dat fonds is in handen van Urbain Vandeurzen. Die bracht rechtstreeks zelf 25 % aan van de 10 miljoen euro. 8,6 % kwam van Michel Akkermans en 3,4 % van Margareta, Griet, Nuytinck van de gelijknamige labogroep.

MiDiagnostics werd in 2015 opgericht als een spin-off van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec en de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Het ontwikkelde aanvankelijk een chiptechnologie en een minilabo om heel snel bloedonderzoeken te doen. Met de coronacrisis verlegde miDiagnostics zijn ambitie naar de ontwikkeling van een snelle PCR-test om coronabesmettingen op te sporen. Maar wanneer dat product op punt stond, was de pandemie al voorbij haar hoogtepunt.



Als start up haalde het Leuvense bedrijf de afgelopen jaren ruim 150 miljoen euro risicokapitaal op. Dat geld kwam onder meer van de ondernemers-investeerders Marc Coucke, Urbain Vandeurzen. Biocartis-oprichter Rudi Pauwels en PMV. Nu de interesse voor snelle covidtests is weggevallen, verlegt het bedrijf zijn focus naar onder meer het snel opsporen van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), vaginitis (de ontsteking van de binnenste wanden van de vagina) of nog herpes. Onder druk van de tegenvallende omzet moet het bedrijf ook besparen. In dat kader zal onder meer worden verhuisd naar en nieuw gebouw dat wordt gebouwd in Heverlee door VF Capital, de investeringsholding van Urbain Vandeurzen.