NIEUW – De kinderen van dr. Paul Janssen keren 5 miljoen euro kapitaal uit

Wijlen dr. Paul Janssen. (Foto: RV)

De holding QRS keert 5 miljoen euro kapitaal uit aan haar aandeelhouders, zijnde de kinderen van wijlen dr. Paul Janssen, bekend als oprichter van het gelijknamige farmabedrijf uit Beerse. Vorig jaar keerde QRS ook al 10 miljoen euro uit. Nog eens 15 miljoen euro activa van QRS worden overgedragen aan de vennootschap Dr. Paul Janssen International. Die is eveneens in handen van de familie. De afsplitsing heeft betrekking op een aantal residentiële vastgoed activa. Het commerciële vastgoed blijft dan bij de holding QRS.

Dr. Paul Janssen is vooral bekend als oprichter en bezieler van het Kempense farmabedrijf dat zijn naam draagt. In 1961 fuseerde Paul Janssen zijn jonge bedrijf met de Amerikaanse gigant Johnson & Johnson. De dokter hield er een fors pakket aandelen Johnson & Johnson aan over. Het vormde de basis van zijn familiaal vermogen. Paul Janssen overleed in 2003. Zijn echtgenote betaalde 7,7 miljoen euro aan successierechten door een schenking in natura van pre-colombiaanse kunst. Het echtpaar had vijf kinderen. Die zijn nu de aandeelhouders van de holding QRS.



In 2019 werd de raad van bestuur van Q.R.S grondig aangepast. Dora Arts, weduwe van Paul Janssen, stapte op als bestuurder, net als Dominique Moorkens, gekend van de groep Alcopa. De vijf kinderen van het echtpaar Janssen-Arts kregen in de raad van bestuur het gezelschap van twee onafhankelijke bestuurders: Ludwig Criel en Eric Verbeeck. Beiden zijn onder meer vertrouwelingen van Christian Van Thillo. Criel bekleedt een 20-tal bestuurdersmandaten. Hij was voorzitter van Bank Degroof, de vermogensbank waar alle grote Belgische dossiers ofwel passeren ofwel besproken worden. Hij is verder voorzitter van Medialaan, de holding van Van Thillo boven de commerciële radio- en tv groep met onder meer VTM en Q Music. De Antwerpse projectontwikkelaar Verbeeck is één van de mentors die Van Thillo inwijdde in het zakenleven.