Familie Janssen – Arts [139]

Dr Paul Janssen

Vermogen € 207 940 000
Gekend als Janssen Pharmaceutica
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Turnhout
Huidige positie 139


Volgens sommigen was dokter Paul Janssen niet enkel de rijkste man van Vlaanderen maar meteen van heel België. Deze zeer succesvolle ondernemer en researcher werd als het ware opgevoed tussen de pillen. Zijn vader zette in 1938 een punt achter zijn huisartsenpraktijk en startte in Turnhout een handel in medicijnen. Basis daarbij vormde een distributiecontract met de Hongaarse industrieel Ladislas Richter die in Boedapest een farmafabriek had. Vader Janssen zou Richterproducten verdelen in België, Nederland en Kongo. Zoon Paul promoveerde ondertussen in 1951 aan de Gentse universiteit. Twee jaar later kreeg hij van zijn vader een startkapitaal dat hij gebruikte om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Als eerste product was er pijnstillend middel tegen menstruatiepijn. De grote doorbraak kwam er echter met de ontwikkeling van Reasec, een middel tegen diarree. ‘Daar werden we rijk van’ vertelde Paul Janssen later. In 1957 bouwde hij in Beerse zijn eerste fabriek. Drie jaar later werkten er meer dan 300 mensen.

Op 17 juli 1961 verkocht Janssen zijn jonge farmabedrijf aan de Amerikaanse gigant Johnson & Johnson. De verkoop nam de vorm aan van een fusie waarbij ‘dokter Paul’ zoals hij werd genoemd, een fors pakket aandelen Johnson & Johnson verwierf. Maar ook na de fusie bleef Janssen aan het hoofd van zijn bedrijf staan. Janssen Pharmaceutica werd de belangrijkste poot onder de farma-activiteiten van Johnson & Johnson. De fabriek die Janssen Pharmaceutica uitbouwde in China gaat door als een modelinvestering.

Paul Janssen overleed in 2003. Zijn echtgenote had op dat moment een unieke verzameling precolumbiaanse kunst bij elkaar gekocht. De 350 stukken uit de collectie werden overgedragen aan de Vlaamse gemeenschap als betaling van de 7,7 miljoen erfenisrechten op de nalatenschap van Paul Janssen. De financiële crisis van 2008 koste de ervan Janssen 38 miljoen euro.

Dr. Paul Janssen was een overtuigde liberaal. Hij vertrouwde noch de overheid noch de media. Zijn centrale holding noemde hij QRS. Zijn Nederlandse Stichting die in 2011 werd ontbonden luisterde naar de naam Paul Adriaan Jan. Het familiaal vermogen wordt nu beheerd via de holding Dr. Paul Janssen International. QRS is uitgebouwd tot een beheerder van commercieel vastgoed. Sleutelfiguren in het beheer van het familiaal vermogen waren Frank Arts, schoonbroer van Paul Janssen en Ludwig Criel, schoonzoon. Die laatste bekleedt op vandaag een 40-tal mandaten is één van de minder bekende boegbeelden van de Vlaamse economie. Recent werd hij nog bestuurder bij Weareone.world, de holding van de broers Beers boven Tomorrowland. Net als de vroegere projectontwikkelaar Eric Verbeeck is hij een vertrouweling van mediamagnaat Christian Van Thillo. Eric Verbeeck is ook bestuurder bij QRS. In 2019 werd de raad van bestuur van QRS grondig aangepast. Dora Arts, weduwe van Paul Janssen, stapte op als bestuurder, net als Dominique Moorkens, gekend van de groep Alcopa. De vijf kinderen van het echtpaar Janssen-Arts kregen op dat moment in de raad van bestuur het gezelschap van de onafhankelijke bestuurders Ludwig Criel en Eric Verbeeck.

Johnson &Johnson besliste in 2023 de naam ‘Janssen’ niet langer te gebruiken binnen de groep.