Familie Poulet [140]

Vermogen € 203 000 000
Gekend als Krëfel
Activiteit Distributie
Inplanting Humbeek (Brabant)
Tendens Stijgend
Huidige positie 140


De kans is groot dat u altijd hebt gedacht dat Krëfel een Duits merk van wasmachines was. U was verkeerd. Krëfel is de naam die staat voor de distributieketen van de familie Poulet. Die keten is grotendeels het werk van de Blankenbergenaar Marcel Auguste Poulet. In 1958 ging die van start met de firma Correxpo. Het achtervoegsel ‘expo’ verwees naar de wereldtentoonstelling van dat jaar. Correxpo was oorspronkelijk een postorderbedrijf van televisie- en hifiproducten. Sleutelelement daarbij waren de lage prijzen.

Pas in 1965 opende Poulet zijn eerste winkel. Ook pas dan kwam de naam Krëfel voor het eerst in het straatbeeld voor. De Duits klinkende naam had oprichter Auguste Marcel ontleend aan het Duitse plaatsje Krefeld, omdat Duits geassocieerd zou worden met degelijkheid. De daaropvolgende twintig jaar opende Krëfel tegen een snel tempo nieuwe verkooppunten, doorgaans in het centrum van de stad. Maar langzaamaan volgde de groep de algemene trend die wees naar meer verkooppunten aan de rand van de stad. Krëfel heeft nu 71 winkels in ons land. ‘Idealiter hebben die een oppervlakte van zo’n 2000 m². Een aantal is echter maar 800 à 1000 m². We kijken dan uit naar mogelijkheden voor een hervestiging’, zegt topman Pascal Poulet.

In de zomer van 2019 verkoopt de familie Poulet haar elektroketen aan de Franse groep Boulanger. Krëfel beheert 75 winkels in België en een tiental in Luxemburg. De groep stelt 1.200 mensen te werk en haalt een omzet van 400 miljoen euro. Een overnameprijs is niet bekend gemaakt. Onze berekening landt tussen 190 en 210 miljoen euro. Boulanger is in handen van de Franse miljardairsfamilie Mulliez. Die laatste heeft dan weer een sterke Belgische aanwezigheid in het Henegouwse dorpje Néchin.

Krëfel is op dat moment de Belgische marktleider op het vlak van huishoudapparatuur, iT-toestellen, tv, audio, kookartikelen en uitgeruste keukens op maat. Het Franse Boulanger is dan weer onderdeel van het grote distributie-imperium van de familie Mulliez dat onder meer bekend is van Decathlon, Auchan, Leroy Merlin, Kiabi en Pimkie. In totaal telt Boulanger 147 winkels. De groep staat voor een geconsolideerde omzet van 2 miljard euro.