De holding Dentcap heeft zijn kapitaal opgetrokken met 11 miljoen euro om daarna 3 miljoen euro operationele verliezen af te boeken. Dentcap is de nieuwe holding boven de tandartsengroep Dentius. Die koepel van tandartsenpraktijken groeit als kool, vooral gedreven door een assertief overnamebeleid in België en Nederland. In 2021 haalde de groep een omzet van 81 miljoen euro. Maar koken kost geld, veel geld. De oprichters van Dentcap, in eerste instantie Pieter Lathouwers en Amaury Hendrickx, vonden dat geld deels bij de Franse miljardairsfamilie Meyer. Zij staan voor vers risicokapitaal. Daarnaast draagt Dentcap 64 miljoen euro schulden waarvan de bankfinancieringen zijn gewaarborgd door Mezzanine Platform 2 dat voor gelijke delen in handen is van de familie Claeys en PMV. De eerste geconsolideerde jaarrekening van Dentcap over 2021 eindigt op een verlies van 8 miljoen euro.
Dentius, opgericht in 2012 door Amaury Hendrickx en Pieter Lathouwers, is een zogenaamde Europese DSO of voluit “Dental Service Organization” met hoofdkantoor in Antwerpen. Het model van Dentius steunt op een nauwe samenwerking met tandartsen, die administratieve taken (afspraken, HR, aankoop, boekhouding, enz.) overdragen aan een shared service center en zich zo kunnen concentreren op hun klinische werk, met een volledige klinische autonomie. De groei komt voornamelijk door de overname van tandartspraktijken. Van de 86 miljoen euro omzet in 2021 werd 69,6 miljoen euro gerealiseerd in België, 12,7 in Nederland en 2,6 in Frankrijk.
Die snelle groei heeft een prijs. Om alleen al de Nederlandse groei te financieren ging Dentcap een banklening aan van 10 miljoen euro bij ING. Risicokapitaal vond de groep bij de Franse familie Meyer, een tak van de familie Louis-Dreyfus, de historische aandeelhouders van de Louis Dreyfus Group. Opgericht in 1851 staat die laatste tegenwoordig voor meer dan 22.000 werknemers in meer dan 90 landen. Het is één van de wereldleiders in de handel in landbouwgrondstoffen met een jaaromzet van meer dan 65 miljard dollar. De familie komt tussen bij Dentcap via hun investeringsholding Florac. Die werd in 2009 opgericht door Marie Jeanne Meyer Louis-Dreyfus, haar man en haar drie kinderen: Camilla, Ilona en Léopold. Hoeveel ze in Dentcap pompen is niet meteen duidelijk. Normaal brengen ze minstens 20 miljoen euro aan. Ze zijn wel minderheidsaandeelhouder in Dentcap.
De consolidatie van de tandartspraktijken gaat snel door. De meeste tandartsen spenderen uren aan hun boekhouding en administratie, terwijl ze liever gewoon tandheelkunde doen. Vooral de jongere generatie tandartsen, die voor ruim de helft uit vrouwen bestaat, heeft oor naar de flexibiliteit van een groepspraktijk. Deeltijds werken is daar geen probleem. Bovendien kunnen artsen zich specialiseren in een domein waar ze zich goed bij voelen, waardoor ze een meerwaarde hebben. Toch zijn de uitdagingen groot. De inflatie torent hoog uit boven de aanpassingen die het Riziv doorvoert in de nomenclatuur van de tandartsenvergoedingen. Al moet gezegd worden dat de meeste tandartsen die tarieven niet volgen, ze zijn niet geconventioneerd. Ze verliezen dan wel een jaarlijks pensioenpremie van om en bij 6.000 euro, maar in ruil kunnen ze eigen tarieven hanteren. Daarnaast is er het feit dat tandartspraktijken steeds kapitaalintensiever worden en met steeds duurdere materialen werken. Maar alles bij elkaar blijft het een sterk financieel potentieel dat doet terugdenken aan vroegere tijden wanneer in Luxemburgse bankkringen ‘the Belgian dentist’ als naam gebruikt werd om een brede groep vermogende klanten te benoemen. (Lees verder onder de foto)
De oprichters van Dentcap hebben ter zake al enige ervaring. De bekendste onder hen is Amaury Hendrickx. Hij heeft een lange carrière in de private-equitywereld achter de rug en is de co-oprichter en voormalige aandeelhouder van de hamburgerketen Ellis Gourmet Burger. Hij was in ons land ook persoonlijk actief bij het netwerk van uitvaartbedrijven Sereni en is betrokken bij Poule & Poulette, een restaurantketen die slowfood kipbereidingen verkoopt. Zowel Hendrickx als Lathouwer zijn ook aandeelhouder van het ict-pltaform On IT. Samen met David Vancoilie hebben ze begin dit jaar ook de vennootschap ‘Around partners’ opgericht die On IT overkoepelt. Bij Dentcap tenslotte staan nog 36 miljoen positieve consolidatieverschillen op de balans. Die veroorzaken geen cash drain maar moeten boekhoudkundig wel worden afgeschreven. Een positief consolidatieverschil ontstaat wanneer Dentcap in cash meer heeft betaald voor de overname van een praktijk dan het wordt opgenomen in het eigen vermogen van de groep.