Familie Claeys [373]

Leo Claeys

Vermogen € 58 960 000
Gekend als Roularta Media Group
Activiteit Media
Inplanting Roeselare
Huidige positie 373


Rik De Nolf en Leo Claeys zijn via een ‘kruishuwelijk’ met elkaar verbonden. Rik De Nolf huwde met Lieve Claeys, de zus van Leo terwijl deze laatste huwde met Caroline De Nolf, de zus van Rik. Huwelijken zijn in West-Vlaanderen niet onbelangrijk. Zo werd de familie De Nolf via een huwelijk ook verbonden met de familie De Clerck van de tapijtengroep Beaulieu, en leiden huwelijksbanden de familie Claeys naar de familie Vande Vyvere van de vastgoedgroep Matexi.

Tot 1996 waren De Nolf en Claeys evenwaardige aandeelhouders van Roularta. In 1996 wou Claeys echter uitstappen, officieel omdat hij wou investeren in andere zaken. In dat jaar verkocht Claeys 25 procent van Roularta aan De Nolf. Wanneer de groep in 1998 naar de Brusselse beurs trok, werd dat verschil duidelijk. Momenteel controleert De Nolf bijna 60 procent van Roularta, terwijl Claeys staat voor 15 procent.

Claeys is niet langer operationeel actief binnen het bedrijf. Zijn vermogen incasseerde een forse klap als gevolg van de moeilijkheden waarin Roularta enkele jaren geleden in terechtkwam. Moeilijkheden bij een aantal overnames in Frankrijk zorgden voor zware herstructureringskosten. Daarbovenop kwam nog een tegenvallende reclamemarkt en de financiële crisis. De voorbije jaren moest Roularta vechten om uit de rode cijfers te blijven.

In 2013 werd Leo Claeys en zijn nv Cennini elk veroordeeld tot een boete van 50.000 euro. In 2009 kocht Cennini 8000 aandelen, goed voor 88.440 euro. Na een auditcomité bij Roularta waar de eerstekwartaalcijfers werden besproken, die niet rooskleurig waren, verkocht Cennini de volgende dag al zijn aandelen. De beurswaakhond FMSA oordeelde dat er een inbreuk was op de regels over handel met voorkennis.