Familie Heymans [435]

Frédéric Heymans

Vermogen € 48 165 000
Gekend als Alcopa
Activiteit Distributie van auto's
Inplanting Antwerpen
Tendens Dalend
Huidige positie 435


De familie Heymans is familiaal verbonden met de familie Moorkens van de groep Alcopa. Heymans controleert 16 procent van Alcopa en dat is meteen de basis van hun familiaal vermogen.

In 1937 ging wijlen Albert Moorkens in Antwerpen van start met de invoer en distributie van BMW’s. In de jaren ’50 werden contracten afgesloten met de Japanse automerken Mitsubishi en Suzuki. Later volgde ook het Zuid-Koreaanse Hyundai. Daarnaast verkoopt Alcopa kantoormeubelen, onder het loge Buro Market en Oka (tweedehandsmeubelen). Alcopa nam ook de autoverhuurder Budget Rent A Car over.

Frédéric Heymans is momenteel bestuurder en Voorzitter van de Raad der Aandeelhouders van Alcopa. De kleinzoon van de stichter doet een boekje open over de ‘affectio societatis’, de zogenoemde ‘geest van samenwerking’ tussen de aandeelhouders. Wat is vandaag de rol van de familie Moorkens in Alcopa? Frédéric Heymans: “Alcopa werd in 1937 gesticht door Albert Moorkens, mijn grootvader. Na zijn onverwachte overlijden creëerden zijn vier zonen en twee dochters in 1981 de huidige holding. Mijn oom, Dominique Moorkens, heeft de onderneming 20 jaar met succes geleid, en zit nog altijd de raad van bestuur voor. Op operationeel niveau heeft hij in 2009 plaats gemaakt voor een externe CEO, François Hinfray, gepokt en gemazeld bij Renault. We beschikken over een heel actieve, goed gestructureerde raad van bestuur, met vertegenwoordigers van de familiale én externe bestuurders. Daardoor hadden we geen enkel probleem om die overgang op een neutrale en professionele manier te laten verlopen”.