NIEUW – Ook Ravago familie Roussis is aandeelhouder van auto leaseplatform Lizy

Vincent Castus en Sam Heymans, oprichters van Lizy. (Foto: Lizy)

Het onlineplatform Lizy biedt recente tweedehands- en stockwagens aan voor leasing. Na verschillende kapitaalrondes controleert de familie D’Ieteren 41,4 % van het bedrijf naast Marc Coucke die goed is voor 16,4%. Meer verrassend is de aanwezigheid van de miljardairsfamilie Roussis, bekend als eigenaar van de groep Ravago, die 10,9 % controleert van Lizy. Een en ander blijkt uit de oprichting van de Lizy Group die als nieuwe holding het leasingbedrijf overkoepelt. De start up Lizy wordt daarbij gewaardeerd op 44 miljoen euro. De oprichters van het bedrijf Sam Heymans en Vincent Castus controleren elk 10,9 procent van hun bedrijf.

Lizy werd in 2019 opgericht door Sam Heymans en Vincent Castus. De eerstgenoemde deed ervaring op bij McKinsey en Google. Lizy biedt via een onlineplatform recente tweedehands- en stockwagens aan voor leasing. De start-up werkt met contracten die korter zijn dan gebruikelijk voor nieuwe auto’s en dat tegen een maandprijs die 15 tot 40 procent lager ligt dan die van nieuwe wagens. Belangrijk daarbij is wel dat de tweedehandswagens niet naar de wensen van de gebruiker zijn te configureren.



Lizy werd op korte termijn de Belgische marktleider in het leasen van tweedehandswagens. Om en bij 60 % van de afgeleverde auto’s is elektrisch. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 10 miljoen euro. Dit jaar moet dit verdubbelen tot meer dan 20 miljoen euro inkomsten. Om de internationale groei te ondersteunen werd ook de Franse durfkapitalist New Alpha aandeelhouder. Die staat nu voor 8,5 % van het bedrijf. Het Welvaartsfonds, onderdeel van de Vlaamse overheid, verleende een mezzaninelening van 7,5 miljoen. De eerste ambitie is de positie in Frankrijk te verstevigen.