Familie Bosteels [182]

Vermogen € 137 000 000
Gekend als Brouwerij Bosteels
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Buggenhout
Huidige positie 182


De familie Bosteels is bekend vanwege haar gelijknamige brouwerij. De Buggenhoutse brouwerij produceert Kwak, DeuS en Tripel Karmeliet en dateert al uit 1791. Met Antoine Bosteels stond de zevende generatie aan het roer van het bedrijf. “De brouwerij bestaat al van vlak na de Franse revolutie en 29 jaar voor het eigenlijke ontstaan van België”, zegt die in 2016 in de pers. “Voorvader Evarist Bosteels richtte de brouwerij op. Het was uitzonderlijk dat een brouwerij in deze tijden nog in handen was van een familie.” 2016 is het jaar waarin Bosteels werd overgenomen door de Rijkste Belg, de groep AB-Inbev. Twee jaar daarvoor al verkocht de familie 50 procent van haar brouwerij aan het investeringsfonds Waterland. Die wilde een aantal kleine Belgische brouwerijen samenbrengen in een middelgrote groep, maar die ambitie mislukte.

“De overname is vooral een manier om ons te wapenen voor de toekomst en de productie van onze bieren op lange termijn te garanderen”, zegt Bosteels. “Wie de aandelen precies in handen heeft, speelt uiteindelijk geen rol, wel dat het bier en de brouwerij de beste toekomstmogelijkheden krijgen. We geloven dat het door de overname met de brouwerij, waar het al goed mee ging, nog beter kan gaan. We blijven inzetten op onze eigenheid en kwaliteit, en anderzijds krijgen we een sterke partner die extra mogelijkheden biedt naar distributie en marketing.”

Brouwerij Bosteels zag haar productie de voorbije jaren fors toenemen. In tien jaar tijd werd de productie meer dan verdubbeld. In drie jaar tijd zag de brouwer de productie stijgen van 100.000 naar 145.000 hectoliter in 2015, en dat als gevolg van het stijgend succes van speciaalbieren.