NIEUW – Familie Philippe Vande Vyvere trekt kapitaal op van investeringsgroep Vybros tot 30 miljoen euro

Jean Vande Vyvere

De familie Philippe Vande Vyvere heeft het kapitaal van de investeringsvennootschap Vybros opgetrokken tot 30 miljoen euro. Philippe Vande Vyvere is de zoon van Herman Vande Vyvere en de kleinzoon van Victor Vande Vyvere. Die laatste is de grondlegger van de projectontwikkelaar Matexi, de grootste ontwikkelaar van residentiële projecten in Vlaanderen. In 2016 werd Philippe Vande Vyvere uitgekocht uit Matexi door de kinderen van Christian Vande Vyvere, een neef van Philippe. Die laatste controleerde één derde van de groep en incasseerde toen 123 miljoen euro. Jean Vande Vyvere, zoon van Philippe, legt zich toe op vastgoed ontwikkeling binnen Vybros.

De familie Vande Vyvere is een uitgebreid familiaal kluwen. Grootvader Victor Vande Vyvere had 5 dochters en 4 zonen. De familie is aangetrouwd met andere belangrijke families waaronder Bostoen, Dossche, Bosteels en Verbeke. Het aandeelhouderschap van Matexi is ondertussen herleid tot Bénédicte Vande Vyvere en Bruno Vande Vyvere. Matexi sterke man Gaëtan Hannecart is gehuwd met Bénédicte Vande Vyvere.



Philippe Vande Vyvere recycleert een deel van de familiale uitkoopsom bij Matexi binnen de groep Vybros. Deze discrete groep kwam meest in het nieuws met de overname, in twee stappen, van de Roeselaarse borstelproducent PDC Brush. In 2012 kochten Guy Vande Vyvere en Guillaume Dumarey, een van de zonen van Guido Dumarey (Punch), elk 50 % van het bedrijf dat jaarlijks om en bij 20 miljoen borstels produceert. In 2017 kocht Vande Vyvere Dumarey uit. PDC Brush specialiseert in allerlei borstels, van houten veegborstels, plastic toiletborstels tot ruitenreinigingssets en schoenborstels.