De 60-jarige West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey heeft zijn drie kinderen aandeelhouder gemaakt van zijn bedrijf Punch Motive. Hij doet dat door 44 miljoen van zijn eigen geld in rekening courant over te dragen aan zijn zonen Guillaume en Maxime en zijn dochter Louise. Daarna werd dat bedrag omgezet in kapitaal van de vennootschap. Guido Dumarey is momenteel vooral bekend en actief als manager van zijn fabriek in Straatsburg waar versnellingsbakken worden gemaakt. Zijn drie kinderen, jonge dertigers, hebben geen uitgesproken interesse in het industriële werk van hun vader. De huidige operatie kadert dan wellicht ook in een successie regeling.
Guido Dumarey, ooit gestart als vertegenwoordiger van bandenproducent Michelin, staat bekend als een harde ondernemer die in de weinige interviews die hij geeft zijn mening zelden onder stoelen of banken stopt. Waar hij nu met zijn bedrijf in Straatsburg zeer succesvol is, was dat vroeger ooit anders. Hij bouwde de beursgenoteerde Punch uit tot een sterke industriële groep actief in de autosector, de grafische branche en de telematica. In 2006 koopt hij de Belgische versnellingsbakkenfabriek ZF in Sint-Truiden en doopt die om tot Punch Powertrain. Maar een jaar later maakt hij een fout door de Duitse noodlijdende velgenfabrikant BBS over te nemen. Hij slaagt er niet in het bedrijf terug recht te zetten. In 2009 incasseert hij een minwaarde van 57 miljoen euro en verliest hij de controle over Punch. Punch Powertrain komt onder controle van Gimv, Capricorn en LRM. In 2016 verkopen die het bedrijf voor 1 miljard aan de Chinese groep Yinyi. In 2013 koopt Dumarey van het noodlijdende General Motors de fabriek van versnellingsbakken in Straatsburg over. Hij wil de productie uitbouwen tot maximaal 600.000 stuks per jaar, en plant nieuwe vestigingen om in te spelen op de opmars van hybride wagens.
De huidige kapitaalverhoging bij Punch Motive is wellicht slechts de eerste stap in de strategie van Dumarey. Punch Motive keek immers aan tegen een negatief eigen vermogen van 44 miljoen euro en een overgedragen verlies van 80 miljoen euro. Dat eigen vermogen is nu terug op nul gebracht. Wellicht kan het overgedragen verlies nu fiscaal aangesproken worden. De kinderen van Dumarey lijken daarbij niet van plan in de voetsporen van hun vader te stappen. De man zelf wil op zijn minst tot zijn 70ste verder gaan. Ooit zei hij daar over: “Een grafschrift hoef ik niet. Ze mogen mij cremeren. En mijn as mag je uitstrooien op de parking van mijn bedrijf. Maar ik hoop wel dat het de dag nadien regent. Zodat die parking weer snel proper is.”