VASTGOED – Matexi bouwt nieuwe stadswijk rond Luikse ’toren van Malakoff’

De projectontwikkelaar Matexi, in handen van de West-Vlaamse familie Vande Vyvere, krijgt steeds meer voet aan de grond in Wallonië en meer bepaald in de regio Luik. Nu haalt de groep het project binnen om de oude steenkoolmijn Hasard in Visé te ontwikkelen tot een nieuw stadskwartier. Op een gesaneerd terrein van 4 hectare plant Matexi 80 huizen, 32 appartementen en ruimte voor horeca, handel en coworking. De site wordt gedomineerd door de zogenaamde ’toren van Malakoff’, een gebouw dat goed bekend is bij de Luikenaars. Het hele project moet tegen 2023 afgewerkt zijn. Matexi is de grootste ontwikkelaar van residentieel vastgoed in België. 



De steenkoolmijn van Hasard in Cheratte, deelgemeente van Visé, was één van de belangrijkste mijnen in het Luikse steenkoolbekken. Wanneer in 1977 de laatste steenkool werd bovengehaald, werkten er nog 600 mijnwerkers. De site lag er decennia lang verlaten bij. Pas in 2017 werd gestart met de sanering van de terreinen. Nu er 4 hectare zijn vrijgemaakt, kon de site worden opgeleverd voor renovatie en urbanisatie. De site situeert zich net op het punt waar de E25 en de E40 nabij Luik samenkomen. Matexi haalde het van twee andere mededingers. Het versterkt de aanwezigheid van de groep in Wallonië.

Centraal op de site staat de zogenaamde “toren van Malakoff”, een naam die enkel oude Luikenaars zich nog herinneren maar die wel duidt op de diepe culturele verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. De naam Malakoff verwijst naar een heuvel in de Russische stad Sebastopol. In 1854 behaalde het Franse leger er een belangrijke overwinning op het Russische leger in de Krimoorlog. Om dat te herdenken werden in Frankrijk een aantal ’torens van Malakoff’ opgericht. En zo ook op de steenkoolmijn van Cheratte. In Frankrijk zelf zijn de meeste van die torens ondertussen weer verdwenen. Die van Cheratte daarentegen staat er nog steeds en wordt ook in het nieuwe urbanisatie plan behouden.