Familie Versele [136]

Vermogen € 209 802 000
Gekend als Versele-Laga
Activiteit Productie van veevoeder
Inplanting Deinze
Tendens Stijgend
Huidige positie 136


Versele-Laga is de tweede grootste veevoederproducent in België. Het bedrijf wordt enkel vooraf gegaan door Aveve, de veevoedergroep van de Boerenbond. In 1932 bestond het familiebedrijf van Versele uit een tuinrestaurant en een kruidenierszaak. Maar grootvader Prudent Versele was een visionair en hij wilde de boer opgaan met samengestelde veevoeders. Daartoe bouwde hij in 1937 een nieuwe fabriek aan de Leie in Astene (Deinze). Een jaar later was ze in gebruik. De onderneming groeide en na de Tweede Wereldoorlog breidde de klantenkring zich uit over het hele land. In 1958 had de fabriek in Astene al een capaciteit van 200.000 ton zakgoed. Vandaag haalt de diervoedergroep Versele Nutrition een jaaromzet van circa 430 miljoen euro.

In haar binnen- en buitenlandse vestigingen telt de derde generatie ongeveer 900 medewerkers. Internationaal ontplooit Versele Nutrition twee hoofdactiviteiten. Vooreerst produceert de groep industriële mengvoeders van hoge kwaliteit. Op de thuismarkt van België, Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk gebeurt de distributie van deze voeders voor nutsdieren onder de handelsnaam QUARTES. Met zijn mengvoeders is Versele Nutrition tevens actief in Hongarije. De tweede voederactiviteit wordt gecommercialiseerd onder de naam Versele-Laga. Het betreft voeders, aanvullende producten, verzorgingsproducten en snacks voor kleine huis- en hobbydieren. De voeders worden gecommercialiseerd in meer dan 75 landen en zijn uitsluitend te koop in gespecialiseerde verkooppunten zoals dierenspeciaalzaken, tuincentra en bij dierenartsen.

Doorheen zijn hele geschiedenis heeft Versele-Laga vastgehouden aan zijn low profile imago. Er worden geen interviews gegeven door de familie, ook niet bij overnames of bij problemen zoals met de crisis bij de KBC waar Versele ook aandeelhouder van is. De familie consolideert haar belangen in de holding Heluca.

In 2018 wordt bekend dat Versele-Laga zijn Amerikaanse collega Higgins Group Corp heeft overgekocht. “Higgins past perfect bij het DNA van Versele-Laga, een familiebedrijf dat merkproducten voor huisdierenvoeding en verzorgingsproducten produceert.”, zegt Gwijde Versele, CFO van Versele-Laga. De groep zet daarmee haar ambitie op de Noord-Amerikaanse markt verder. De familie deed er zijn intrede in 2013 met Cavalor, paardenvoer dat geproduceerd wordt in zijn productiesite in Dalton, Georgia. Versele-Laga nam later Goldenfeast, een producent van vogelvoer in Phoenixville, Pennsylvania over. Later volgde de oprichting van een distributiecentrum in Montreal, Canada. Een jaar later volgt dan de verkoop van het bedrijf Quartes aan de Nederlandse coöperatieve groep Agrifirm. Daarmee neemt Versele afscheid van de basis van hun opgebouwd familiaal vermogen: de productie en verkoop van veevoeder aan de agro-industrie en de landbouwsector. Quartes boekte in 2018 een omzet van 128 miljoen euro met een magere cash flow van 1,7 miljoen euro. De marges in de sector van de veevoeder staan al jaren onder druk. Nog in 2017 keerde Quartes een dividend uit van 15 miljoen euro.