Golazo is de naam van het bedrijf dat ex-atleet Bob (Robert) Verbeeck uit de grond heeft gestampt. De ‘gol’ uit de naam verwijst naar een doelpunt, goal, het achtervoegsel -azo betekent dat het groots is. Een ‘golazo’ is een megagoal, een doelpunt dat op een merkwaardige manier is gemaakt of dat op een speciaal moment in de match komt. De term ‘golazo’ wordt hoofdzakelijk gebruikt in Latijns-Amerika. Het mag duidelijk zijn dat Verbeeck met Golazo effectief een megadoelpunt heeft gescoord.
De jonge Limburgse atleet Bob Verbeeck kreeg in 1978 dankzij zijn goede sportieve prestaties op achttienjarige leeftijd een vierjarige studiebeurs aangeboden aan de Iowa State University (ISU) in de Verenigde Staten. Hij liep er voor de Cyclones, het team van de ISU. Hij was de eerste atleet aan de ISU die de mijl in minder dan vier minuten liep. In 1984 werd hij geselecteerd voor de Olympische Spelen in Los Angeles, waar hij aantrad op de 5000 meter. Bob Verbeeck verankerde zijn sportieve prestaties ook aan de universiteit. Hij studeerde economische wetenschappen aan de Iowa State University en behaalde in 1989 een MBA.
Met zijn MBA keerde hij terug naar België waar hij in 1990 het marketingbedrijf Consultants in Sports (CIS) oprichtte. Al snel organiseerde Verbeeck 15 sportevents en kwam er een filiaal bij in Nederland. In 2000 stapte de groep Octagon in CIS. Zeven jaar later koopt Verbeeck zijn bedrijf terug over en gaat hij zelfstandig verder. De naam van het bedrijf wordt veranderd in Golazo. Er komen vestigingen in Frankrijk en Duitsland.
De groep ontwikkelt nu uiteenlopende activiteiten. Er is de organisatie van sportevenementen zoals de Memorial Van Damme, de Eneco Tour, de zesdaagses van Gent en Hasselt en de GvA Trofee Veldrijden. Er is het management zoals Kim Clijsters, Sven Nys, Aagje Vanwalleghem, Marc Herremans, Sven Nys en Tia Hellebaut. Die laatste werkt nu ook voor Golazo net zoals ex-atleet Cedric Van Branteghem. Golazo-dochter Energy Lab ontwikkelde dan weer de succesvolle loop-app van Evy Gruyaert.
In de lente van 2018 werd bekend dat Verbeeck 20 procent van zijn bedrijf Golazo heeft verkocht aan een 9-tal ondernemers uit België en Nederland. De bekendste daarvan zijn de vroegere Bpost voorzitter Johnny Thijs en de ex-Telenet CEO Duco Sickinghe. De andere aandeelhouders komen uit het netwerk van het Nederlandse kapitaalfonds CVC. Drie nieuwe aandeelhouders zien hun naam liever niet in de krant en blijven (voorlopig) anoniem. Vraag is of Wouter Vandenhaute één van hen is. Vandenhaute werkt nu reeds samen met Golazo. Die laatste organiseert jaarlijks 600 sportevents voor 1,2 miljoen mensen in binnen- en buitenland, zoals de Antwerp Ten Miles en de Brussels Marathon. “We hadden de keuze tussen een overname door een grote buitenlandse speler of op eigen kracht verder te gaan. We hebben voor dat laatste gekozen.” zegt Bob Verbeeck in de Tijd.
In 2020 is één van de grote slachtoffers van corona Bob Verbeeck en zijn sportbedrijf Golazo. De groep staat dan voor jaarlijks 1.000 evenementen in Europa, goed voor 1,2 miljoen deelnemers. Dus niet zo in 2020. De groepsomzet van Golazo viel terug van 105 naar 41 miljoen euro. De bedrijfswinst van 13 miljoen euro in 2019 sloeg om tot een verlies van 4 miljoen euro. Tegenover de nettowinst van 5 miljoen in 2019 stond, vorig jaar een verlies van 7,7 miljoen euro. In een herberekening viel het vermogen van Bob Verbeeck terug van 53 naar 32 miljoen euro. In 2023 was het bedrijf hersteld van die val. Over dat jaar keerde Golazo Sports een dividend uit van 24 miljoen euro. Het jaar daarop bedroeg dat dividend 6 miljoen euro.