Pierre Lagrange [137]

Pierre Lagrange

Vermogen € 210 000 000
Gekend als Pierre Lagrange
Activiteit Trader
Inplanting
Huidige positie 137


Pierre Lagrange werd in 1962 geboren in Eigenbrakel als zoon van een middenstandsfamilie. Hij studeerde af als handelsingenieur aan de Solvay Business School in Brussel en kon al snel aan de slag in het Londense filiaal van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Daar ontmoette hij Noam Gottesman en Jonathan Green, met wie hij in 1995 het hefboomfonds GLG opstartte. Op haar hoogtepunt stond GLG voor een belegd vermogen van 19 miljard euro.

Op het hoogtepunt van zijn succes als fondsbeheerder verdiende Lagrange volgens de Britse pers een slordige 500 miljoen euro per jaar. In 2010 verkocht hij zijn aandeel in GLG voor 1,3 miljard euro aan de financiële reus Man Group en hield daar zo’n 205 miljoen euro in aandelen aan over. Ook verdiende hij miljoenen aan zijn investering in de filmkaskraker Avatar, samen met David Beckham. Zijn persoonlijke vermogen schommelde volgens The Sunday Times geschat de voorbije jaren tussen 300 en 500 miljoen euro.

Maar dan kwam de liefde roet in het eten gooien. Eind vorig jaar maakte Lagrange bekend dat hij homo was en dat hij een relatie had aangegaan met de 42-jarige Roubi L’Roubi, een bekende Londense designer van hautecouturekleding met Soedanese roots. Snel daarop volgde de echtscheiding van zijn Brusselse echtgenote Catherine Anspach. Die zou daarbij recht hebben op 190 miljoen euro, de helft van zijn fortuin. Dat verplichtte Lagragne om een en ander te verkopen. Eerst verkocht hij zijn Victoriaans landhuis in Oxfordshire, ook gekend als ‘klein Buckingham Palace’, voor 14 miljoen euro. Later volgde zijn gigantische herenhuis op de Londense Billionaires’ Row. Roman Abramovich betaalde 103 miljoen euro voor de herenwoning met zwembad, gym, sauna, stoombad en wijnkelder.

Even later overviel het ongeluk hem alweer. In New York kocht hij naar eigen zeggen een vervalste Jackson Pollock voor 13 miljoen euro. Zijn echtgenote kwam met de kinderen terug in België wonen, in hun twee vakantievilla’s in Knokke. Zij krijgt ook een van de twee huizen die zij en haar man samen hadden op de Mosquito-eilanden, de meest ongerepte in de Caraïben. Lagrange houdt dan enkel het andere Caraïbische vakantiehuis over en een appartement in het mondaine Franse skioord Courchevel. Hij woont nu in een ‘bescheiden’ flat van goed 1 miljoen euro in een appartementsblok in de West- Londense wijk Notting Hill.