NIEUW – De oligarch Vladimir Lisin en 70 miljoen euro Russisch geld voor het Waalse staal

Vladimir Lisin (rechts) aan tafel met Poetin op een foto die de oligarch zelf publiek maakte.

De Russische oligarch Vladimir Lisin heeft opnieuw 70 miljoen euro kapitaal gepompt in de Waalse staalholding NLMK. Die holding controleert onder meer de staalbedrijven van Clabecq en La Louvière. De kapitaalverhoging vond plaats op 24 mei. De voorbije jaren pompte Lisin verschillende honderden miljoenen euro in de laatste overlevende Waalse staalbedrijven. De man, die doorgaat voor de rijkste Russische oligarch met een vermogen van 18 miljard dollar, wist buiten de Europese sanctielijst te blijven na de inval van Rusland in Oekraïne. In België is hij goed verankerd. Zo wist de Italiaanse krant ‘Corriere de la Sera’ te melden dat Lorenz van Habsburg, de echtgenoot van prinses Astrid en schoonbroer van koning Filip, bestuurder is van de Cypriotische holding Fletcher, een sleutelstuk in het vermogen van Lisin. De Waalse verantwoordelijken blijven alvast voorzichtig afwachtend.

Nog in 2020 boekte NLMK een verlies van 282 miljoen euro hoofdzakelijk als gevolg van waardeverminderingen op de Belgische staalbedrijven. Het jaar daarvoor bedroeg het verlies nog 98 miljoen euro. Nog in dat jaar werd 272 miljoen euro vers kapitaal in NLMK gepompt en werd 124 miljoen euro verlies afgeboekt. In 2021 werd 167 miljoen euro verlies afgeboekt.Een kwart van de staalgroep is nog in handen van de Waalse overheid. Die maakt zich sterk dat Lisin niet op de Amerikaanse noch op de Europese sanctielijst staat. De oligarch staat wel op de Australische sanctielijst. En in Schotland zit men zeer verveeld met de man. In 2005 kocht hij er het Aberuchill Castle, inclusief de 1.200 hectare bijhorende gelanden die een beschermd nationaal park zijn. Hij ontving er ook al bijna 1 miljoen Britse pond landbouwsubsidie. Volgens Forbes daalde het vermogen van Lisin met de oorlog in Oekraïne van 26 naar 18 miljard dollar. Lisin was één van de eersten om de oorlog van Poetin te veroordelen. Dat neemt niet weg dat zijn staalbedrijven in Rusland blijven staan. (Lees verder onder de foto)

Prins Lorenz met zijn echtgenote. (Foto: Belga Images)

Over het bestuurdersmandaat van prins Lorenz in de Cypriotische sleutelholding Fletcher van Lisin wordt in België weinig gezegd en geschreven. Er zijn zeven bestuurders bij Fletcher waarvan 6 Cyprioten en dus één Belg, Lorenz van Habsburg. Vermoed wordt dat Lisin een deel van zijn vermogen laat beheren door de discrete Zwitserse vermogensbankier E. Gutzwiller et Cie waar prins Lorenz managing partner is.

De Waalse staalbelangen in NLMK worden beheerd door de overheidsholding Sogepa. “Alle NLMK-sites laten een positieve ebitda zien, ook Clabecq. Het is de eerste keer in lange tijd.”, zo zei afscheidnemend Sogepa-topman Renaud Witmeur daarover enkel weken terug. “Enkele jaren geleden voerden we een uiterst ingrijpende herstructurering door, met de mogelijkheid om de site in Clabecq te sluiten, maar we hebben volgehouden. En morgen, in het geval van een groot bevoorradingsprobleem als gevolg van de sancties tegen Rusland, kan de situatie als een boemerang bij ons terugkomen. Ons zal worden verteld: “hoe kunnen we ons voorstellen dat we met Russen investeren? En het zou logisch zijn. Maar het nemen van risico’s impliceert noodzakelijkerwijs een percentage mislukkingen in turnaround-fondsen. Zonder dit nemen van risico’s zouden sommige projecten niet meer bestaan.”