Oligarch Vladimir Lisin: van het Waalse staal tot de schoonbroer van koning Filip

Prins Lorenz en zijn echtgenote prinses Astrid, samen gefotografeerd in 2013. (Foto: Belga Images).

Vladimir Lisin gaat door als de Rijkste Russische oligarch met een vermogen van 26 miljard dollar. Wie dat vermogen analyseert komt via minstens twee wegen uit in België. Vooreerst is Lisin de eigenaar van de Russische staalgroep NLMK. En die is op haar beurt weer de belangrijkste aandeelhouder van de Waalse staalbedrijven in Manage, La Louvière en Clabecq. Dat is dus een belangrijke factor in Wallonië. Maar volgens de Italiaanse kwaliteitskrant ‘Corriere de la Sera’ is er meer. De sleutelholding van de 65-jarige Vladimir Lisin luistert naar de naam ‘Fletcher’ en is gedomicilieerd in Cyprus. Er zijn zeven bestuurders bij Fletcher waarvan 6 Cyprioten en één Belg, Lorenz van Habsburg, de echtgenoot van prinses Astrid en schoonbroer van koning Filip. De Italiaanse krant vermoedt dat Lisin een deel van zijn vermogen laat beheren door de discrete Zwitserse vermogensbankier E. Gutzwiller et Cie waar prins Lorenz managing partner is. Maar de krant vraagt zich ook af of dat mogelijks kan verklaren waarom Vladimir Lizin niet op de lijst staat van de te sanctioneren oligarchen.

De Belgische staalbelangen van NLMK waren oorspronkelijk eigendom van de familie Boël. Nu zijn ze voor 49 % in handen van NLMK en via de holding Sogepa voor 49 % van het Waals gewest. De overige 2% is in handen van managers en externe investeerders. NLMK en Sogepa kwamen drie jaar geleden overeen dat Sogepa een belang van 24% aan de Russen zou verkopen, maar niet voor 2023. Het staalbedrijf, dat al jaren verlieslatend is maar financieel zonder problemen wordt ondersteund door Rusland, liet twee weken terug al weten dat het vanuit België geen staal heeft geleverd dat kon worden gebruikt voor de productie van Russische tanks.De Italiaanse krant “Corriere” kon gebruik maken van vertrouwelijke informatie bij haar analyse van Lisin. De Fletcher-groep, gevestigd in Cyprus, is “de kluis van de self-made-man” zo klinkt het. Deze familieholding waar de oligarch en zijn dochter Anastasia regeren, bestaat uit zeven Cypriotische professionals en één externe directeur, prins Lorenz. Volgens de krant is de prins ook een Oostenrijkse ingezetene en heeft hij bijna 40 jaar gewerkt voor de Zwitserse bank “Gutzwiller & Cie”, die de activa van vermogende klanten beheert. “Het is mogelijk dat er ook Lisin-roebels (en dollars en euro’s) zijn”, zegt de krant die zich afvraagt of de prins-bankier Lorenz als Belgisch schild diende tegen de sancties. De krant vroeg ook aan de bank tevergeefs om een reactie. (Lees verder onder de foto)

De managing partners van de Gutzwiller bank, vlnr Peter Handschin, Stéphane Gutzwiller, François Gutzwiller, Lorenz von Habsburg Lothringen. (Foto: Gutzwiller et Cie bank)

In 2018, aldus de “Corriere”, publiceerde het Amerikaanse ministerie van Financiën “de Poetin-lijst” met sancties, met daarop 210 namen waaronder 96 oligarchen die als dicht bij president Poetin worden beschouwd. Onder hen, Lisin. “Vandaag in een veel dramatischer context, staat hij niet op de EU-lijst”. aldus de krant. In het donderdag gepubliceerde artikel beschrijft de “Corriere” ook een deel van het onroerend goed van de rijkste man in Rusland. Waaronder een 17e-eeuws Schots kasteel omringd door een landgoed van 1.200 hectare en twee prachtige residenties in Villefranche-sur-Mer, een van de mooiste en duurste locaties aan de Middellandse Zee.