NIEUW – De (toeristische) stunt van Paul Gheysens in Warschau

(Foto: Ghelamco)

Volgend jaar krijgt de Poolse hoofdstad er een attractie bij. Skyfall Warsaw is een glazen cabine, geplaatst op een hoogte van bijna 200 meter op de nieuwe wolkenkrabber Warsaw UNIT. De cabine biedt plaatst aan vier personen. Ze staan op een glazen vloer en houden zich vast aan metalen leuningen vooraan de kast. Waarop de cabine gaat bewegen en 15 graden voorover tilt. In de leegte. En meteen een panoramisch zicht biedt op het nieuwe zakendistrict van Warschau. De toren is het werk van Ghelamco, de bouwgroep van Paul Gheysens. Die haalde het idee in Chicago waar Tilt een gelijkaardige constructie bouwde. Skyfall Warsaw is de eerste in zijn soort in Europa.

Warsaw UNIT staat op dezelfde locatie als The Spire, de toren waarmee Ghelamco eerder al furore maakte. De nieuwste toren is 202 meter hoog en telt 46 verdiepingen. De toren is goed voor 59.000 m² kantoorruimte en 400 parkeerplaatsen, inclusief carwash en 12 laadpalen. Het gelijkvloers biedt plaats aan publieke horeca. Ghelamco gaat ook prat op de “drakenhuid”, een metalen aankleding van de gevel tot 8 verdiepingen hoog. Die aankleding bestaat uit duizenden metaaldelen die met de wind mee bewegen en het uitzicht aannemen van reptielschubben. (lees verder onder de foto)De “drakenhuid”, hier links te zien op de kantoortoren. (Foto: Ghelamco)

Bijna helemaal bovenaan is er de Skyfall. Die gaat begin volgend jaar open voor het publiek. Veel reclame moet daar niet voor worden gemaakt. Dergelijk extreme installatie is onmiddellijk een hit op digitale media. Dezelfde verdieping op bijna 200 meter hoogte kan worden gehuurd voor de organisatie van events. 500 m² biedt plaats aan 200 gasten. Ze hebben de beschikking over twee terrassen met afsluitbare daken en een bar. (Lees verder onder de foto)

Warschau onderscheidt zich door de opmerkelijk oplevering van nieuwe torengebouwen. Dit jaar start de bouw van vier kantoorprojecten die in totaal ruim 110.000 m² omvatten. Eén daarvan is de 174 meter hoge The Bridge-toren, die 47.000 m² ruimte zal bieden, eveneens het werk van Ghelamco. De meest spectaculaire investering die in Warschau is gerealiseerd, is de Varso-toren, goed voor 70.000 m² en het werk van HB Reavis. Met zijn spits goed voor een hoogte van 310 meter en meteen de hoogste kantoortoren in Europa. De 53 verdiepingen tellende hoogbouw, gelegen nabij het centraal station van Warschau, krijgt twee observatieterrassen op 205 en 230 meter. Op de verdiepingen 46 en 48 komt er telkens een restaurant met uitzicht op Warschau. De toren moet volgend jaar worden opgeleverd.

Bekijk hier de video van Skyfall Warsaw.