NIEUW – Dividend van 8 miljoen euro voor familie Danis

Stefaan Lambrecht, CEO van Danis, in een bedrijfsvideo van het bedrijf.

De West-Vlaamse familie Danis, marktleider in België inzake varkenshouderij, kon het boekjaar eind september vorig jaar afsluiten met een groepsomzet van 509 miljoen euro tegenover 459 miljoen het jaar daarvoor. Met een cashflow van 23 miljoen euro kon een netto winst worden geboekt van 14 miljoen euro tegenover een winst van 1,8 miljoen het jaar daarvoor. Dat was dan weer meteen goed voor een dividend van bruto 8 miljoen euro. Het bedrijf wordt geleid door Stefaan Lambrecht, gehuwd met Ann Danis, één van de twee dochters van wijlen Jospeh Danis, de oprichter van het bedrijf. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Danis op 77 miljoen euro.

Als grootste varkensintegrator controleert Danis met hoofdzetel in Koolskamp de hele productieketen van de varkenshouderij, “van zaadje tot karbonaadje”, zo klinkt dat dan. Die verticale integratie start bij de genetica en het zaad van de beer, over de kweek van varkens, de integratie van veevoederbedrijven, de mestverwerking, de slacht en het versnijden van het vlees en de verkoop aan de grootdistributie. De varkens worden opgekweekt in minstens 24 eigen vestigingen. Daarnaast is de groep de producent van zijn eigen veevoeder en participeert het in drie slachthuizen en versnijderijen. Tegelijk loopt het als marktleider meest in de kijker wanneer het gaat om het behalen van de strenge uitstootnormen van ammoniak en de mestverwerking. Die milieu investeringen zijn een uitdaging om rendabel te blijven.



Stichter Joseph Danis was alvast een veelzijdig man die duidelijk niet enkel in varkens was geïnteresseerd. Zo was Danis een van de grootaandeelhouders van Brinvest, de holding die 26 procent controleerde van de vroegere Bank van Roeselare. Wanneer die in 1996 voor 220 miljoen euro werd verkocht aan de toenmalige Kredietbank, nu KBC, was Danis volgens de financiële pers een van de drijvende krachten achter die verkoop, een beslissing die voor sterke verdeeldheid zorgde binnen de vermogende familiale aandeelhouders van de bank. In 2008 overlijdt Joseph Danis op 81-jarige leeftijd. De man koos altijd voor discretie. Iconisch is zijn antwoord op de vraag van een journalist hoe groot hij nu eigenlijk was. Eén meter vierenzeventig, luidde dat antwoord.