Familie Danis [498]

Joseph Danis

Vermogen € 38 486 000
Gekend als Danis
Activiteit Varkensproductie en -handel
Inplanting Koolskamp
Tendens Stijgend
Huidige positie 498


Onder leiding van Joseph Danis groeide het gelijknamige bedrijf uit tot een volwaardige integrator in de varkenssector. Dat wil zeggen dat het volledige productieproces van biggen over veevoeder tot mestverwerking in eigen handen is. Danis is nummer één in Vlaanderen wanneer het gaat om varkenskweek – een discrete sector die graag in stilte gedijt. Danis is een rijke groep. In 1996 keerde het bedrijf 5 miljoen euro dividend uit aan de familie.

Joseph Danis was een veelzijdig man die duidelijk niet enkel in varkens was geïnteresseerd. Zo was Danis een van de grootaandeelhouders van Brinvest, de holding die 26 procent controleerde van de Bank van Roeselare. Wanneer die in 1996 voor 220 miljoen euro werd verkocht aan de toenmalige Kredietbank, nu KBC, was Danis volgens de financiële pers een van de drijvende krachten achter die verkoopsoperatie.

In 2008 overlijdt Joseph Danis op 81-jarige leeftijd. ‘Joseph was naast een zakenman vooral een menselijk persoon, die altijd vriendelijk was en eenvoudig bleef in de omgang met iedereen’, zo schrijft De Streekkrant bij zijn overlijden. ‘Hij ging ook regelmatig zwemmen en trok op zondagmorgen graag naar zijn vrienden in café In De Zwaan of Het Handelshuis om er een kaartje te leggen.’ Joseph Danis liet twee dochters na.

Zijn schoonzoon, Stefaan Lambrecht, gehuwd met dochter Ann, staat nu aan het hoofd van het bedrijf. Stefaan blijft het bedrijf in alle discretie beheren, maar één innovatie brengt hem in de publieke schijnwerper: The Duke of Berkshire, een authentiek Engels en uniek varkensras. ‘Met dit ras willen we graag varkensvlees opnieuw op de menukaart zetten in de restaurants’, vertelt Stefaan Lambrecht. En dat is hem tot nu toe al redelijk goed gelukt. The Duke staat op zowat alle menukaarten van Vlaamse sterrenrestaurants, waaronder de 3-sterrentopper De Karmeliet. Het vlees van The Duke is iets donkerder van kleur en heeft een iets hogere zuurtegraad dan andere varkensvleessoorten. Daardoor houdt het vocht langer vast en is het sappiger. Het vlees van het Berkshireras heeft ook iets kortere spiervezels, waardoor het vlees malser is. Wie nog dacht dat The Duke uit Engeland komt, heeft het mis voor. De Berkshirevarkens worden in het West-Vlaamse Ruiselede gekweekt. ‘Het hele proces gebeurt onder ons dak: van de bevruchting tot het uitvoeren naar andere landen’, aldus nog Stefaan Lambrecht voor wie de kweek van de Duke ‘een hobby’ is.

Al kent ook Danis een moeilijkere periode. ‘Al een vijftal jaar staat de sector en de prijs zwaar onder druk. In tegenstelling tot wat velen denken, is het absoluut geen gemakkelijke stiel. Er wordt veel inzet gevraagd van de varkenshouders en het gaat ook om een hoogtechnologische sector’, zegt Lambrecht in Krant van West-Vlaanderen. Ook de boycot van Rusland in 2014 heeft een rechtstreekse impact op de export van Danis’ varkensvlees.