UPDATE – Forse groei voor Agristo en de families Wallays en Raes

De West-Vlaamse diepvriesfrietenfabriek Agristo, in handen van de families Raes en Wallays,  werkt een agressieve groeistrategie af. In Wielsbeke werd in 2017 een nieuwe productie eenheid in gebruik genomen die vorig jaar op kruissnelheid kwam. Die bijkomende capaciteit zorgde er voor dat de omzet van het bedrijf in 2018 steeg met 31 procent tot 461 miljoen euro. De bedrijfswinst ging van 19 naar 26 miljoen euro terwijl de netto winst net geen 17 miljoen euro bereikte tegenover 11 miljoen in 2017.



Agristo investeerde 200 miljoen euro in de nieuwe West-Vlaamse fabriek, die de andere twee fabrieken in België en Nederland aanvult. In Wielsbeke produceert Agristo dit jaar 200.000 ton diepvriesfrieten en -kroketten. Het bedrijf controleert momenteel 2 procent van de wereldwijde diepvriesfrietenverkoop. Over vijf jaar moet dat 4 tot 5 procent zijn. Dat kan omdat de wereldwijde markt voor frieten jaarlijks met 3 procent toeneemt. In Europa is de markt verzadigd. Maar in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten zijn er nog groeimogelijkheden, met name bij grote fastfoodketens.

Halfweg de jaren ’80 van de vorige eeuw zette Luc Raes samen met Antoon Wallays in Harelbeke het aardappelverwerkend bedrijf Agristo op poten. Raes en Wallays hebben de leiding van het bedrijf vorig jaar overgedragen aan hun kinderen Hannelore Raes en Filip Wallays, beiden dertigers. Agristo stelt momenteel bijna 900 mensen tewerk. Deze zomer overleed Luc Raes in Namen. Hij nam er met vrienden deel aan koetsenrit georganiseerd door een plaatselijke manège. Tijdens een ongeval met drie koetsen kwam hij onder één van de karren terecht en overleed ter plaatse. Luc Raes was 67 jaar.

UPDATE – Dit artikel werd bijgewerkt op 20 november na bijkomende input van het bedrijf