NIEUW – Dries Van Noten kiest voor zijn pensioen met een vermogen van 62 miljoen euro

Dries Van Noten (Foto: Belga Images)

Ik ben verdrietig, maar tegelijk blij om julIie te laten weten dat ik eind juni terugtreed. Ik ben me al een tijdje aan het voorbereiden op dit moment en ik denk dat het tijd is om ruimte te geven aan een nieuwe generatie talenten om hun visie op het merk los te laten.” Met deze passage uit een lange brief kondigt mode ontwerper Dries Van Noten zijn nakende afscheid aan. Van Noten kan daarmee een succesvolle carrière afsluiten. Succesvol niet enkel creatief maar ook financieel en dat is binnen de modewereld niet zo evident. In 2018 verkoopt hij zijn hele bedrijf aan de Spaanse groep Puig, de eigenaar van onder meer de merken Jean Paul Gaultier, Nina Ricci, Carolina Herrera en Paco Rabanne goed voor een jaaromzet van ruim 4 miljard euro. De Spanjaarden leggen 51,9 miljoen euro op tafel voor het Antwerpse modehuis. Dat was op dat moment zowat gelijk aan één keer de omzet van Van Noten of tien keer zijn netto winst. De tien jaar daar voorafgaand keert Van Noten zichzelf een jaarlijks bruto dividend uit van 2 miljoen euro. Dat alles brengt zijn opgebouwd vermogen op 62 miljoen euro.

Op 12 mei dit jaar zal het 66 jaar geleden zijn dat Andries Van Noten geboren werd als zoon van een Antwerpse kleermaker. In 1981 studeert hij af op de afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar ontmoet hij Christine Mathys, de latere mede-eigenaar en CEO van het modemerk Dries Van Noten, die vroeg zal sterven. In 1985 lanceerde Van Noten samen met Mathys zijn herenlabel om een jaar later deel uit te maken van de generatie de Antwerpse Zes. Vanaf 1987 creëert Van Noten ook dameskleding. In 1989 opent hij een eigen winkel in Antwerpen, in het pand van de voormalige kledingzaak Het Modepaleis. Sinds 1991 voert hij een modeshow op in Parijs. In 1993 opent hij nog twee winkels in Parijs en Milaan, in 1997 volgen Tokio en Hongkong.In de zomer van 2018 richt de Spaanse groep Puig de Belgische vennootschap Carya International op. Korte tijd later legt die 51,9 miljoen euro op tafel om alle vennootschappen van Van Noten over te nemen en zichzelf om te vormen tot de Van Noten Group. De Belgische ontwerper wordt voorzitter van het bedrijf en blijft creatieve inbreng hebben. Tot eind juni van dit jaar dus.

De ontwerpen van Van Noten dringen door tot verschillende koninklijke families. Wellicht mee daardoor mag hij sedert 2018 de titel baron dragen. Drie jaar daarvoor, in 2015, ontvangt hij de Franse medaille van Officier in de Orde van Kunsten en Letteren. Samen met zijn echtgenoot woont hij in Lier in het fraai gerenoveerde ‘Hof van Ringen’, een kasteel omringd door 24 hectare aan bloeiende bloemen die mee model hebben gestaan voor zijn vele prints.