NIEUW – Durfkapitaalfonds Ergon zet 28 miljoen euro klaar voor Gents softwarebedrijf Sofico

Het durffonds Ergon Capital pompt 28 miljoen euro kapitaal in de nieuwe holding Sofico Invest. Die laatste staat klaar om het Gentse softwarebedrijf bedrijf Sofico te overkoepelen. Sofico is een leverancier van software voor autofinanciering, leasing-, vloot- en mobiliteitsmanagement. Het 32 jaar oude bedrijf groeide de jongste jaren fors en is goed voor een omzet van meer dan 40 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van ruim 10 miljoen. Wereldwijd werken 340 mensen voor Sofico. De managers van het bedrijf, de Nederlander Gerard Hompes en Pieter Maes, behouden de meerderheid van het bedrijf. Ergon werd destijds opgericht onder impuls van Albert Frère. De erven van de Waalse miljardair controleren nog bijna de helft van de durfkapitaalgroep.



Sofico wordt het tweede Belgische bedrijf in de huidige portefeuille van Ergon, naast de snackfabrikant Vanreusel. Ergon haalde vorig jaar voor zijn vierde fonds 580 miljoen euro op. Het belang van de familie Frère viel daarbij terug onder de 50 procent. Voor de huidige operatie werkt Ergon met de Luxemburgse holding EC Mobility.

Sofico brengt wereldwijd naar eigen zeggen toonaangevende en innovatieve software op de markt voor autofinanciering, autoleasing, vloot- en mobiliteitsbeheer. Toekomstige groei zoekt het bedrijf in geografische expansie, capaciteitsverhoging, product portfolio verbreding en technologische innovatie. Momenteel heeft het bedrijf klanten in 23 landen en eigen kantoren in 8 landen, waarbij het Nederlandse filiaal de laatste tijd flink is gegroeid. De groei bijbenen is eigenlijk de grootste uitdaging van het softwarebedrijf. Sinds dit jaar is Sofico ook hoofdsponsor van de Sofico Gent Marathon.