NIEUW – Durfkapitalist Smartfin stapt als eerste in Leuvense Theo Technologies

De durfkapitalist Smartfin verhoogt het kapitaal van het Leuvense jonge bedrijf Theo Technologies met 5 miljoen euro. Dat is opmerkelijk. Theo Technologies ontwikkelde op eigen kracht een basisapplicatie voor streaming video die het wist te verkopen aan grote klanten zoals de VRT en Telenet maar ook aan grote Amerikaanse mediabedrijven zoals CNN en NBC. Het bedrijf deed dat volledig op eigen kracht. Het is nu pas voor het eerst dat het extern kapitaal aantrekt. In ruil voor haar inbreng van 5 miljoen verwerft Smartfin een participatie van 23 % in Theo Technologies. Dat brengt de waardering van het jonge bedrijf op 21 miljoen euro. Smartfin werd opgericht door serie ondernemer Jürgen Ingels.Online video kijken is meer dan een zwart kadertje op Youtube waarbinnen video wordt afgespeeld. Grote bedrijven willen eigen video applicaties met integratie van eigen toegevoegde waarde, gekoppeld aan optimale streaming technologie en liefst ook nog met beheer van rechten. Het is precies dat was Theo Technologies doet. Basis vormt hun universele Theoplayer die in 2012 het licht zag. En de oprichters Steven Tielemans en Pieter-Jan Speelmans slaagden er hun player te integreren bij een aantal grote mediabedrijven. De VS vormt daarbij een belangrijke groeimarkt. Het Leuvense bedrijf beschikt er over kantoren in New York en San Franciso. Ook in Singapore is er een vestiging.

De instap van Smartfin werd opgezet door Thomas Depuydt die eerder carrière maakte bij iMinds. Hij realiseerde de operatie via About Sound and Vision Ltd, een Londense vennootschap die eerder werd opgericht onder de naam Stardust Ventures Consulting Ltd. Bij Theo Technologies kregen we net direct commentaar op de operatie die ongetwijfeld moet dienen om de internationale groei van het bedrijf te ondersteunen. De meest recente cijfers van 2018 tonen een bruto marge van 1,7 miljoen euro, een bedrijfsverlies van 1,2 miljoen euro en de toekenning van 2,5 miljoen kapitaalsubsidies. Er werkten toen iets meer dan 40 mensen bij het bedrijf, een getal dat nu al is verdubbeld en dat ook in de toekomst fors zou moeten aangroeien.

Het Leuvense groeibedrijf is een relatief uitzonderlijk start-upverhaal. Tielemans gaat er prat op dat het bedrijf nooit grote kapitaalverhogingen doorvoerde. Op eigen kracht groeien was niet gemakkelijk, stelde hij vorig jaar in een interview met de Tijd. “We keerden onszelf een tijdlang geen loon uit en dachten alleen aan groei. Ik had met een Porsche kunnen rijden, maar doe het nog met een tweedehandswagen.”